Visma Spcs och Kivra i samarbete om digitala fakturor

Ekonomisystemet Visma Spcs och Kivra lanserar möjligheten för småföretagare att skicka digitala fakturor till över fyra miljoner svenskar som är anslutna till den digitala brevlådan Kivra. Det framgår av ett pressmeddelande. Kivra har hittills använts av stora företag och myndigheter.

”De allra flesta småföretag har varit utlämnade åt att posta eller mejla sina fakturor till kunderna, utan den smidighet och säkerhet som digitala verktyg ger. Nu ändrar vi på det och ger även småföretagarna möjligheten att sköta fakturering och betalning helt digitalt”, säger Helene Struthers, digitaliseringsexpert hos Visma Spcs.

I dag får över fyra miljoner svenskar, hälften av alla vuxna i landet, digital post via Kivra. Visma Spcs blir nu enligt pressmeddelandet det första bokföringsprogrammet som erbjuder små företag att skicka digitala fakturor till anslutna privatpersoner.

Enligt Visma har det saknats enkla, standardiserade sätt för småföretagare att skicka fakturor till privata kunder helt digitalt. I Vismas och Kivras nya funktion får kunder notiser om nya fakturor och möjligheten att betala direkt i appen.

Nyligen avslöjade Visma-konkurrenten Fortnox planer på att bygga en egen digital företagsbrevlåda, se tidigare artikel. Fortnox skulle därmed kunna ses som en konkurrent till Kivra. Fortnox brevlåda verkar dock vara tänkt att användas av kunderna (småföretagen) för inkommande post. Kunderna ska välja att få deklaration, skatteunderlag och olika myndighetsbesked direkt in i sitt ekonomisystem.

Martin Hammarström

[email protected]