Visma slopar bindningstid för redovisningsprogram

Redovisningsbyråer ska betala för tjänster månadsvis och i efterskott.

Charlotte von Sydow

Den 1 september lanserade programvaruföretaget Visma en ny ”affärsmodell” för redovisningsbyråer. Visma Smarta Byrån ser ut att vara ett försök att få över byråerna till molnbaserad mjukvara. Lockbetet är månadsvis fakturering i efterskott – utan bindningstid. Idag betalar många kunder per år och i förskott.

”Med Visma Smarta Byrån erbjuder vi dem nu istället en möjlighet att gå över till moderna arbetssätt med webbaserade lösningar i första hand, och att betala månadsvis i efterskott för alla tjänster de använder”, skriver Charlotte von Sydow, vd för Visma Spcs, i ett mejl till Revisionsvärlden.

Hon beskriver förändringen som ”en affärsmodell till 2020-talet” som innebär att ”byråerna kan jobba på ett modernt sätt utan att behöva ligga ute med pengar”.

I ”Smarta Byrån” plockar redovisningsbyrån själv ihop de moduler eller tjänster den behöver och kan lätt komplettera med nya lösningar.

Finns det risk att man av misstag börjar använda Vismatjänster som man kanske redan köper från annat håll?

”Nej, det är snarare tvärtom! Med Visma Smarta Byrån betalar redovisningsbyrån bara för de tjänster man aktiverar. Eftersom fakturan kommer månadsvis i efterskott får man väldigt bra koll på vilka kostnader man har per klient, om en klient väljer att lämna byrån eller går i konkurs. Då säger man enkelt upp tjänsten inne i systemet”, skriver Charlotte von Sydow i mejlet.

Martin Hammarström

[email protected]