Visma köper Årsredovisning Online

Pionjär inom digital årsredovisning ska fortsatt fungera med alla redovisningsprogram.

Charlotte von Sydow

Visma köper Årsredovisning Online, en molnbaserade tjänst för inlämning av inkomstdeklaration och årsredovisning. Även Utdelning Online, en tjänst för att fåmansbolag som vill förstå regelverket kring deklarationsbilagan K10 ingår i affären.
Både Årsredovisning Online och Utdelning Online har utvecklats inom Mirendo, en pionjär som arbetat med digital årsredovisning i sju års tid. Revisionsvärlden skrev om digital årsredovisning och Mirendo i oktober.

”Den första årsredovisningen som lämnades in när Bolagsverket började ta emot digitala inlämningar 2018 gjordes faktiskt via oss, så vi har varit med från start” sa Mats Sigge, en av grundarna, i den artikeln.

Säljare i affären är Bnar Baban, Johan Grufman, Jonas Lundström och Mats Sigge, alla med bakgrund inom it och programmering. Jonas Lundström uppger till Revisionsvärlden att kvartetten under flera år utvecklade Mirendo som ett hobbyprojekt och att de arbetat heltid med produktutveckling i Mirendo sedan 2018. Mirendo säger sig ha tusentals kunder, de flesta egenföretagare, och de sålda verksamheterna omsatte 9,7 miljoner i fjol. Jonas Lundström vill inte uppge hur mycket Visma betalar för tjänsterna, men säger att säljarna fortsatt kommer att vara aktiva i företagen, och hjälpa Visma att successivt ta över rodret.

Årsredovisning Online och Utdelning Online har hittills riktat sig framför allt till egenföretagare som vill upprätta och skicka in sin årsredovisning själv, utan redovisningskonsult. Visma tycks vilja behålla denna inriktning på de förvärvade tjänsterna.

”I Sverige finns omkring en miljon företag och vårt mål är att ha ett komplett erbjudande, som möter alla deras olika behov. Genom den här affären med Årsredovisning Online Sverige AB tar vi ytterligare ett steg mot att uppnå det målet”, säger Charlotte von Sydow, vd för Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

Visma har ju redan lösningar för årsredovisning och deklaration. Varför köper de Årsredovisning Online?

”De flesta etablerade årsredovisnings- och bokslutsprogram är integrerade i ett större system. Det coola med vår lösning är att den är fristående och fungerar med vilket redovisningsprogram som helst”, säger Jonas Lundström, en av grundarna.

I Årsredovisning Online importeras bokföringsdata direkt i tjänsten, som sedan hanterar inlämningen av årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Båda kan ändras i efterhand och ett stort antal beräkningar och kontroller görs automatiskt av systemet, vilket minimerar risken för fel. Visma poängterar att inget program försvinner. Visma Spcs produkter och Årsredovisning Onlines tjänster kommer att finnas kvar och fungera på samma sätt som tidigare.

Martin Hammarström

[email protected]