”Vi vill vara mer rikstäckande”

Norskägda redovisningsgruppen VIEW Ledger siktar mot Göteborg och Malmö.

Från vänster Dan Häggfors (tidigare K10 Redovisning) och View Ledgers vd Joseph Mogefors.

Norskägda redovisningsgruppen VIEW Ledger kammar hem priset Årets tillväxtbyrå 2021 i Stockholms län – för andra året i följd. Gruppen har expanderat genom en serie förvärv; Stockholmsbaserade MyController, K10 Redovisning i Kalmar och tidigare i år Redovisningsbyrån Q samt Krona Stockholm.

”Vi har tillväxtfokus, så därför är det kul att vinna igen. Jag hoppas att vi kan abonnera på det här priset”, säger VIEW Ledgers vd Joseph Mogefors med ett skratt.

Vad tittar ni efter när ni letar förvärvskandidater?

”Det ska vara digitala byråer och gärna byråer som är framgångsrika inom ett visst kundsegment. Krona har exempelvis etablerat ett mycket gott samarbete med många kunder inom reklam och media”, säger Joseph Mogefors.

Det finns flera redovisningskoncerner som växer genom förvärv. Är det hård konkurrens om objekten?

”Både ja och nej. Många av de vi lyckas förvärva har tidigare varit i kontakt med någon annan aktör. Men vi är mycket noggranna med vad vi köper. Vi vill exempelvis att byråledaren följer med och utvecklar VIEW Ledger med oss. Vi är inte intresserade av dem som vill gå i pension”, säger Joseph Mogefors.

Letar ni objekt på några särskilda orter?

”Vi vill vara mer rikstäckande. Just nu är det fokus på Göteborg och Malmö, där vi inte finns idag. Det kan bli så att vi förvärvar lokala byråer, men det är även möjligt att vi etablera oss där av egen kraft genom att öppna kontor.”

Vad lockar du med när ni förhandlar med mindre byråer?

”En viktig sak är det bästa systemlösningarna. Vi har stor erfarenhet av att sy ihop paketerade systemlösningar med olika programvaror som väldigt smidigt löser en viss uppgift. Och vi har egna systemkonsulter som hjälper till med detta.”

Det verkar som om de köpta byråerna ganska snabbt skyltar om till VIEW Ledger. Är det ett bra varumärke?

”Vi håller på att bygga upp en Brand Awareness i Sverige, det är ett arbete vi har framför oss. När det gäller mindre kunder är det ofta den personliga relationen som är viktigast. Kunden vill stanna hos en viss redovisningskonsult. Det är därför det är så viktigt att de som säljer blir kvar i företaget.”

Ni blir Årets tillväxtbyrå 2021 i Stockholms län eftersom ni vuxit tre år i följd. Er omsättning ökade under 2020 med 71 procent till 37 miljoner kronor. Kommentar?

”Huvudorsaken är förvärvet av K10 Redovisning i Kalmar, men det ligger även organisk tillväxt i de siffrorna. Vi ska fortsätta att växa. Nästa år kommer Q och Krona in i siffrorna”, säger Joseph Mogefors.

Bakom utmärkelsen Årets tillväxtbyrå står Revisionsvärlden, i år i samarbete med kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén. Priset delas ut länsvis och går till redovisnings- och revisionsbyråer som omsätter minst 2 miljoner kronor, drivs som aktiebolag och har ökat omsättningen tre räkenskapsår i följd. Uttagningen görs av kreditupplysningsföretaget UC.

Martin Hammarström

[email protected]