”Vi vill bli störst i Växjö inom redovisning”

Ekonova har ökat omsättningen sju år i följd – växer vidare.

Leyla Bekir, Sofia Samuelsson

”Vi älskar blommor”, säger vd Leyla Bekir när hon med hjälp av Zoom visar runt i Ekonovas lokaler i ett industriområde i Växjö. Redovisningsbyrån har just tilldelats priset Årets tillväxtbyrå 2020 i Kronobergs län, därav intervjun och visningen.

Ekonova sitter i luftiga lokaler med högt i tak. Inga pärmar syns på rundvisningen. I stället är två lagerhyllor i pentryt är fullastade med växter. Även byrån frodas, och har gjort så ända sedan starten 2013. Ekonova drivs av tre delägare; Leyla Bekir, Sofia Samuelsson och Jörgen Blixt.

”Det började med att jag vikarierade för Sofia på hennes dåvarande arbetsplats. Det klickade direkt och i början var det jag och Sofia som drev byrån. För tre år sedan tog vi in Jörgen som delägare. Han är före detta godkänd revisor som jobbar med avancerad rådgivning hos oss. Vi har en genomsam vision om hur vi ska hjälpa företagarna. Vi vill vara en trygghet och förklara så att entreprenören förstår”, säger Leyla Bekir.

Vilken storlek har era kunder?

”Det är alla storlekar och typer. Allt ifrån små produktionsbolag till internationella företag. De största kunderna omsätter mellan 40 och 150 Mkr om året.”

Ni har vuxit stadigt och det senaste räkenskapsåret som jag kan se omsatte ni nästan 6 Mkr. Har ni vuxit klart?

”Nej, nej, vi ska fortsätta att växa. Vi är ett väldigt bra gäng på nio medarbetare, i februari blir vi tio. Kundinflödet är fortsatt starkt, och vi vill fortsätta att växa även med våra befintliga kunder. Målet är att bli störst i Växjö inom redovisning, vilket jag tror innebär en omsättning på 12-15 Mkr.”

Hon har själv bakgrund som entreprenör och har drivit flera andra företag innan hon startade Ekonova.

”Det har varit bland annat restauranger och eventbolag. Jag har alltid anlitat redovisningsbyrå när jag drivit företag, trots att jag själv kunnat redovisning”, säger Leyla Bekir.

Hur kommer det sig att du bestämde dig för att starta redovisningsbyrå, efter att ha provat flera andra branscher?

”Det känns fantastiskt att verka i en bransch som utvecklas så snabbt som vår. Digitaliseringen och automatiseringen skapar så många möjligheter. Som entreprenör har jag ofta tyckt att redovisningsbranschen är rätt gammalmodig, men den ändras snabbt. Branschen är på rätt väg”, säger Leyla Bekir.

Intervjun gjordes vid Byrålunch, en digital och regional nätverksträff som anordnas länsvis. Bakom Byrålunch och priset Årets tillväxtbyrå står Revisionsvärlden och mjukvaruföretaget Agoy. Läs mer här.

Ekonova med ägartrion överst.

Martin Hammarström

[email protected]