”Vi sporrar varandra när det gäller automatisering och teknikutveckling”

Norskägda redovisningsgruppen View Ledger räds inte konkurrens.

Från vänster Dan Häggfors från K10 Redovisning med View Ledgers vd Joseph Mogefors.

Norskägda redovisningsgruppen View Ledger är Årets tillväxtbyrå 2020 i Stockholms län. Gruppen har expanderat genom förvärv, först av Stockholmsbaserade MyController, sedan av K10 Redovisning i Kalmar. All försäljning i Sverige hamnar i Stockholmsbaserade View Ledger AB, som under det senaste räkenskapsåret mångfaldigade omsättningen till 21 Mkr. Revisionsvärlden ställde några frågor till vd Joseph Mogefors och avdelningschefen Emelie Jonsson.

Hur mycket kommer ni att omsatta 2020?

”Vi har under året fusionerat in K10 Redovisning i bolaget, så omsättningen kommer att landa kring 35 Mkr”, säger Joseph Mogefors.

Kommer ni att göra fler förvärv?

”Det kommer vi nog, men framför allt ska vi växa organiskt. Både MyController och K10 Redovisning var väldigt välskötta och tillväxtorienterade byråer. Deras kulturer tar vi med oss in i View Ledger”, säger Joseph Mogefors.

Han har bakgrund som revisor på KPMG, men rekryterades för drygt fem år sedan över till View Ledger för att leda deras etablering i Sverige. View Ledger är en del av den norska it- och redovisningskoncernen View Group, grundad av bröderna Terje, Morten och Gjermund Bratlie. View Group har vuxit snabbt på den norska marknaden. I Norge finns nära 200 anställda på ett tiotal kontor. Digitalisering och automatisering är ledstjärnor inom koncernen. Emelie Jonsson är auktoriserad redovisningskonsult och avdelningschef på View Ledger i Stockholm. Hon var delägare på MyController innan byrån köptes upp av View Ledger 2018.

Vilka förändringar har ni gjort sedan ni blev uppköpta?

”Vi har automatiserat en del arbetsmoment och fått in en del litet större kunder. Vi har även börjat arbeta med affärssystemet Xledger, som används inom View Group”, säger Emelie Jonsson.

Norskgrundade redovisningssystemet Xledger är relativt avancerat och utformat för litet större företag. Det finns inga ägarkopplingar mellan de två bolagen, men VIEW Ledger är Xledgers första och största kund och samarbetet inleddes redan 2004.

”Vi jobbar med Xledger främst när det gäller de större kunderna, och med Fortnox när det gäller de små”, säger Emelie Jonsson.

Svenska redovisningskoncernen Modern Ekonomi håller på att köpas upp av den norska it- och redovisningskoncernen ECIT. Stressar det dina ägare?

”Det tror jag inte. Konkurrens är bra och det är positivt för redovisningsbranschen att det finns många aktörer som är framåtblickande. Vi sporrar varandra när det gäller automatisering och teknikutveckling”, säger Joseph Mogefors.

Emelie Jonsson och Joseph Mogefors tog emot tillväxtpriset på nätverksträffen Byrålunch. Läs mer om priset och Byrålunch här.

Emelie Jonsson

Martin Hammarström

[email protected]