”Vi flyttar för att ta en ny position på marknaden”

Revisionsvärlden går husesyn på BDO:s nya Stockholmskontor.

Nu på måndag den 3 december flyttar 250 BDO:are till nyrenoverade lokaler på Sveavägen i Stockholm.

”Fredag lunch tar alla sina datorer och går hem, på måndag flyttar vi in här. Vi vill fortsätta växa och skapa en modern arbetsplats med en miljö som stimulerar samarbete och kunskapsöverföring och där vi kan öka andelen kundmöten och kundseminarier”, säger Jakob Tenselius, regionchef för BDO i Stockholm.

Några veckor före flytten gav han Revisionsvärlden en exklusiv visning av lokalerna, tillsammans med kollegan Victoria Bravell. Fortfarande var stora delar av kontoret en byggarbetsplats men flera rum var redan klara. De nya lokalerna är specialritade åt BDO, inredningen går i vinrött, gult och grått. De flesta flyttar från Garnisonen på Karlavägen, kontorskomplexet som kom fyra när Svenska Dagbladets läsare röstade om ”Stockholms fulaste byggnad”. Dessutom flyttar hela Haningekontoret och redovisningskonsulterna från Sollentunakontoret in.

”Haningekontoret avvecklas men i Sollentuna kommer vi att ha kvar cirka 25-30 personer. Sollentunas lokaler är inte optimala att växa i”, säger Jakob Tenselius.

BDO är största hyresgästen i fastigheten och hyr hela fyra våningsplan. En av våningarna kommer dock initialt att hyras ut i andra hand.

”Det fjärde våningsplanet är för att kunna växa. Vi vill kunna sitta här länge”, säger Jakob Tenselius.

Kontorsytan blir över 4000 kvadratmeter, vilket kan jämföras med 3200 i Karlavägen.

Större, bättre adress, finare möbler – men hyran är väl högre?

”Så är det, men värdet är också så mycket större. Jag ser flytten som en del i att förflytta hela varumärket BDO. Jag tycker att man redan nu känner att vi sträcker lite extra på oss. Vi blir en ännu mer relevant affärspartner och tillsammans med vårt fullserviceerbjudande ett tydligare alternativ till de största aktörerna i vår bransch”, säger Jakob Tenselius.

Ni har sagt att det inte bara ska vara ett Stockholmskontor utan något av ett huvudkontor för hela Sverige. Är det rätt?

”Det är rätt. Karlavägen är ingen dålig adress, men Sveavägen är mycket lättare att ta sig till, exempelvis för BDO:are från andra kontor som vill sitta här och jobba några timmar i väntan på tåget hem.”

Kontoret är aktivitetsbaserat, vilket innebär att de egna skrivborden är avskaffade. I stället har medarbetarna skåp där de kan låsa in sina tillhörigheter.

”Det finns väldigt många olika zoner. Från tysta rum med ett vitt skrivbord med två skärmar till den ytor för livliga samtal. Tanken är att man väljer arbetsplats utifrån vad man ska göra, och kanske byter plats flera gånger om dagen. Karlavägen är också är alldeles för statiskt. Det kan gå veckor utan att man ser vissa kolleger.”

Vad säger personalen om att förlora det egna skrivbordet?

”Det är mycket mindre frågor och oro än jag trodde. Jag beror nog på att det är så mycket som blir bättre med flytten. Men visst blir det en omställning för oss alla.  Vi ska ha ett positioneringssystem, en app där vi kan se var våra kolleger befinner sig.”

Teoretiskt ska man kunna spara mycket plats med aktivitetsbaserade kontor, men ni ökar ytan i stället. Varför?

”Kanske kan du spara mycket yta om du går från gamla kontorsrum till ett traditionellt kontorslandskap. Ett aktivitetsbaserat arbetssätt är något annat. Här skapar vi en dynamisk arbetsplats med samarbete och relationer i fokus. Vi gör inte detta för att tränga ihop oss utan flyttar för att ta en ny position på marknaden.”

Är en fin adress viktigast för kunderna eller medarbetarna?

”Det hänger ihop. En bra arbetsplats ger nöjda medarbetare som ger nöjda kunder. Plus att de nya lokalerna gör det mer naturligt än tidigare att sätta ihop team med konsulter från olika verksamhetsdelar.”

Du är inte orolig för att det blir FÖR fint, att kunden tänker att det ser ut att vara en dyr byrå?

”Nej, inte alls. Kanske om vi suttit på Birger Jarlsgatan eller i Urban Escape (AMF:s cityfastighet där bland andra Microsoft och advokatbyrån Roschier hyr in sig, RV:s anmärkning), detta passar perfekt för vår profil.”

Martin Hammarström

[email protected]