Välkända PwC-namn bakom den Girls in tech Nordics

Girls in techs styrelse: Vanessa Eriksson, Ulrika Andersson och Sandor Albrecht. Foto: Leah Eriksson

Girls in tech Nordics lanserades på internationella kvinnodagen den 8 mars. Bakom den ideella organisationen står bland andra Ulrika Andersson Partner på Pwc, och Vanessa Eriksson, tidigare anställd på Pwc.

Girls in Tech Nordics är en icke-vinstdrivande verksamhet som syftar till att inspirera och motivera tjejer i högstadieåldern att välja teknik och naturvetenskapliga inriktningar i gymnasiet. De ordnar föreläsningar med kvinnor som arbetar inom tech eller IT och interaktiva workshops där tjejerna får arbeta tillsammans.

“Vi vill uppmana och uppmuntra dem att söka sig till dessa linjer där tjejer är underrepresenterade”, säger projektkoordinator Emily Eriksson.

Girls in tech beskriver sig självt som ett projekt som är viktigt för att få in fler kvinnor i mansdominerade branscher, som tech. Detta för att öka mångfalden och bredda branschen med flera perspektiv, som en del av en hållbar lösning för framtiden.

Girls in tech har vuxit sedan 2017 och blev en etablerad ideell organisation 2022 med hjälp av samarbetspartner.

“Vi ville gärna satsa på att lansera nyheten med Girls in tech Nordics som en ideell organisation under samma vecka som internationella kvinnodagen”, säger Emily Eriksson.

Projektets långsiktiga mål är få fler flickor och kvinnor intresserade av teknikområdet.
“På kort sikt vill vi att tjejerna ska inspireras och motiveras, och tycka att det är kul med tech! Vi hoppas att detta ska leda dem till att välja en teknikinriktad utbildning.”

Ulrika Andersson och Vanessa Eriksson är grundarna av den ideella organisationen. Andersson är konsult partner hos PwC verksam inom telekom, media och tech-sektorerna. Eriksson har tidigare varit anställd på PwC.

Båda två vill om att öka mångfalden och bidra till förändring inom branschen.

Jonas Karanta

[email protected]