”Totalt talar vi nio olika språk”

Internationell fokus ger fart åt Ekonomikontoret.

Från vänster Dorisa Nielsen och Rana Ibrik

Redovisningsbyrån Ekonomikontoret i Helsingborg grundades för 15 år sedan. Byrån har vuxit stadigt, senaste räkenskapsåret ökade tillväxten med 25 procent till 6,65 Mkr.

” Idag är vi 12 anställda. Vi har bara vuxit organiskt, inga förvärv.”, säger grundaren Rana Ibrik till Revisionsvärlden.

De flesta anställda på byrån har utländsk bakgrund och detsamma gäller många av kunderna.

”Totalt talar vi nio olika språk. Arabiska är ett viktigt språk på vår byrå, men vi har även många kunder med albansk, bosnisk och polsk bakgrund”, säger kollegan och redovisningskonsulten Dorisa Nielsen.

I vilka branscher verkar era kunder?

”Vi har många bilverkstäder och byggföretag, men även konsultföretag, frisörer och valutaväxlingsbolag. En växande grupp företag verkar inom vård och omsorg. Exempelvis har vi förskolor som är ganska stora”, säger Rana Ibrik.

För några år sedan var det flyktingkris i Sverige, vissa av människorna som kom då hamnade i Helsingborg. Var det något ni märkte av?

”Vi fick en del förfrågningar, men vi fick inte så många nya kunder som kommit med två tomma händer. Däremot kunde vi hjälpa några som kommit nyligen från Syrien, hade med sig en del kapital och ville ha hjälp att investera i svenska verksamheter.”

Hur ofta händer det att kunden kommer som flykting, inte kan svenska och vill ha hjälp med allt, inklusive att bilda bolaget?

”Det förekommer att entreprenörer kommit till Sverige rätt så nyligen, men det vanligaste är att de bott här ett tag. Vi har ju även kunder som är födda i Sverige.”

Utifrån er horisont, vilken är den mest företagsamma invandrargruppen?

”Just i Helsingborg skulle jag säga människor från Mellanöstern och Balkan, men jag vet att det även finns många drivna asiater verksamma i hela Sverige.”

Hur vill du utveckla företaget. Ska ni bredda med ännu fler språk?

”Den senaste tiden har vi fått kontakt med företag i Polen som vill samarbeta med oss. Det är polska verksamheter med dotterbolag i Sverige som vill ha hjälp med ekonomin i det svenska bolaget.”

Intervjun gjordes i samband med nätverksträffen CloudLunch i Malmö, som gick av stapeln i tisdags. Ekonomikontoret korades där till Årets tillväxtbyrå, ett pris som går till den redovisnings- eller revisionsbyrå i varje län som vuxit snabbast det senaste året avseende på omsättning och vinst. Aktiebolag som omsätter minst 3 Mkr är med i undersökningen. Priset delas ut av Revisionsvärlden och programvaruföretaget 24SevenOffice. Läs mer om CloudLunch och priset här.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se