Strunta i deklarationerna – ge kunden akut rådgivning

”Vad spelar en förseningsavgift för roll om klientföretaget inte överlever?

Mitt i brinnande Corona-kris är min uppmaning till redovisningsbranschen att satsa offensivt, att fokusera på den akuta rådgivningen till klienterna och bli det kompetenta och kraftfulla stöd som klientföretagen nu verkligen behöver för att överleva.

Utöka redovisningsbyråns verksamhet om det är möjligt, rekrytera eller ta in underleverantörer för att hinna med att lägga tid på varje behövande klient. Effektivisera byråns och klienternas processer genom att automatisera och digitalisera. Strunta i inkomstdeklarationer och årsredovisningar och lägg kraften på den mycket viktigare rådgivningen – vad spelar en förseningsavgift för roll om klientföretaget inte överlever? Alla tjänar på att redovisningsbyråerna i detta akuta läge prioriterar att handgripligen hjälpa företagen med finansiering, personal, förhandlingar, osv.

Just nu har byrån allt att vinna på att tänka framåt och tvärtom allt att förlora på att vara defensiv och göra neddragningar på byrån. Domen kommer att bli hård för den redovisningsbyrå som nu inte agerar kraftfullt och hjälper sina klienter på ett effektivt och kompetent sätt. Det är nu som din redovisningsbyrå kan bygga upp ett ännu större förtroende och fördjupa befintliga kundrelationer samt få nya kunduppdrag.

Det är nu i de fruktansvärt tuffa tiderna för många företag som den kompetente rådgivaren och den engagerade byrån verkligen behövs – för företagen, för redovisningsbranschen och för samhället. Men alltså också för den egna redovisningsbyråns skull inför framtiden – de redovisningsbyråer som nu faktiskt satsar offensivt och tänker långsiktigt kommer att vara vinnarna.

Ja, jag skriver vinnarna trots att det kanske låter lite cyniskt att uttrycka sig så mitt i kristiden, men jag är tyvärr helt säker på att de andra redovisningsbyråerna blir förlorare. Jag menar de redovisningsbyråer som inte satsar och som inte hjälper sina kunder och som inte lägger kraft på rådgivning. Utan som kanske väljer att dra ner på byråns personal, korttidspermitterar medarbetare istället för att vara aktiva i att ge råd och stöd till klienterna.

Ulf Svensson

Det gör förstås ont i en sann redovisningskonsult när jag skriver att man ska strunta i deklarationer och årsredovisningar och ta förseningsavgifterna. Men jag menar allvar, det står jag för i det här akuta läget. Men jag har också en stark förhoppning om att regeringen och myndigheterna faktiskt uppmärksammar den ohållbara situation som redovisningsbyråerna befinner sig i och under 2020 förlänger inlämningstiderna och tar bort förseningsavgifterna.

Att både hinna med vårens deklarationer och årsredovisningar och hantera Corona-krisens effekter på klientföretagen är en omöjlighet. Och för mig är det ett självklart val om det står mellan att lämna en inkomstdeklaration eller en årsredovisning i tid och att hjälpa ett klientföretag att överleva.

Ulf Svensson, VD
Björn Lundén AB

Detta är en gästkrönika. Vill du också skriva en krönika i Revisionsvärlden? Mejla oss! 

Redaktionen

[email protected]