Stora revisionsbyråer tar bättre betalt per anställd

Ny FAR-rapport kartlägger den svenska revisions-, redovisnings och rådgivningsbranschen.

Omsättning per anställd. Källa: FAR:s branschrapport.

Stora byråer omsätter mer per anställd än små, i alla fall inom revision. Det och mycket annat framgår av en färsk rapport från FAR om den svenska revisions-, redovisnings och rådgivningsbranschen.

Avsnittet som handlar om omsättning/anställd visar att byråer som sysslar med revision har högre omsättning/anställd ju större byrån är. Byråer som omsätter mer än 1 miljard kronor årligen är omsättningen/anställd 1,48 Mkr inom revision, vilket kan jämföras med 1,16 Mkr för de minsta byråerna. Rapporten är den första i sitt slag och bygger på data från bland annat affärsinformationsföretaget Bisnode och från byråerna själva. Från de största byråerna bygger den på data på affärsområdesnivå.

Inom redovisning är det i stället de mellanstora byråerna som är bäst på att ta betalt. Omsättningen/anställd är 1,12 Mkr för de största företagen inom redovisning medan firmorna som omsätter 30-100 Mkr har en omsättning/anställd på 1,15 Mkr. Även inom skatt är det firmorna inom mellansegmentet som har högst omsättning/anställd – hela 2,4 Mkr för firmor som omsätter 100-300 Mkr årligen.

Rapporten visar att branschen består av drygt 14 000 företag som omsätter drygt 43 miljarder kronor och sysselsätter ungefär 37 000 personer. Det är cirka 0,7 procent av Sveriges sysselsatta befolkning.

Det är litet lägre siffor än de som presenterats i tidigare sammanställningar från programvaruföretaget Visma. Vismas branschexpert Jan Söderqvist har tidigare räknat med att det finns över 20 000 byråer och att de sysselsätter ungefär 50 000 människor. Revisionsvärlden har tagit fram rapporter från affärsinformationsföretaget UC som visar på cirka 22 000 byråer. Skillnaden ligger troligen i att det finns tusentals redovisningsföretag som har mycket låg omsättning och närmast kan liknas som hobbyverksamheter. Delar av FAR:s rapport innehåller data som inte presenterats offentligt tidigare.

Karin Apelman

”Jag hoppas att rapporten ska bidra till ökad kunskap om branschen och den nytta vi gör för näringsliv och samhälle”, säger FAR:s generalsekreterare och vd Karin Apelman i ett pressmeddelande.

Enligt FAR:s rapport är redovisning ”branschens” största verksamhetsområde, både sett till omsättning och antal anställda. Redovisning omsätter runt 17,5 miljarder kronor och sysselsätter drygt 18 500 personer.

Rapporten kallar en grupp bolag ”Big 8” och inkluderar där sju stora revisionsbyråer plus redovisningsjätten Aspia. Konkurrenten Ludvig & Co är inte med i gruppen, kanske för att byrån inte är medlem i FAR. Hur som helst omsätter ”Big 8” totalt drygt 18 miljarder kronor och skulle därmed stå för 42 procent av ”branschens” totala omsättning.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se