Sofia Götmar-Blomstedt blir ny chef för PwC

”Det här är ett ledarbyte, inte ett strategibyte.”

Sofia Götmar-Blomstedt

Sofia Götmar-Blomstedt tar över rodret för Sveriges största revisionsbyrå PwC efter Peter Nyllinge. Vd-skiftet sker den 1 juli 2020 när Peter Nyllinge lämnar över efter sju år på vd-posten, skriver Dagens Industri.

Götmar-Blomstedt har gjort karriär på Malmökontoret, basar över affärsområdet revision och blev tidigare i år Deputy EMEA Assurance Leader i det internationella nätverket. Hon har arbetat över 20 år på byrån.

“Det här är ett ledarbyte, inte ett strategibyte. Vi fortsätter att jobba med våra mål, men samtidigt är jag en annan person än Peter och det är klart att det påverkar. Allt är inte spikat än, men jag ser framför ett fortsatt stort fokus på digitalisering, mångfald och hållbarhet”, säger Sofia Götmar-Blomstedt till Dagens Industri.

Efter försäljningen av redovisningsdelen, som idag är ryggraden i Aspia, vill Götmar-Blomstedt fortsätta att växa på rådgivningssidan.

“Vi fortsätter vår utveckling att gå från en revisionsbyrå till ett revisions- och rådgivningsbolag”, säger Sofia Götmar-Blomstedt till tidningen.

Hon lyfter bland annat fram artificiell intelligens, AI, som ett hjälpmedel inom revision.

“Algoritmerna i den tekniken kan upptäcka avvikelser och indikationer på oegentligheter mycket snabbare och på ett mer konsistent sätt än vi människor. Vår uppgift blir därmed i högre utsträckning att dra slutsatser, analysera och vara bollplank för våra kunder”, säger hon, och menar att bolag i reglerade branscher, som exempelvis revision, ofta invaggas i en falsk trygghet, och ser utmanare med hjälp av ny teknik poppar upp även i revisionssektorn.

Sofia Götmar-Blomstedt – Auktoriserad revisor

Utbildning: Civilekonom, Örebro universitet.
Bor: Malmö.
Familj: Gift, tre barn.
Fritid: Träning, gärna crossfitinspirerat, att resa med familjen och att engagera sig i barnens fotbollsliv. Tillbringar en stor del av fritiden på fotbollsplaner runt om i Skåne.
Större revisionsuppdrag: Kooperativa Förbundet (inklusive bland annat Coop Sverige), AAK och Scandic Hotels Group (börsnoterade).

Källor: DI, Retriever

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se