Polisanmäld vd till angrepp mot PwC efter nekad ansvarsfrihet: ”Alla misstag som politikerna i styrelsen gjort ska döljas till varje pris så att revisorsfirman ska få behålla jobbet”.
Förre chefen för Karlstads flygplats, Peter Landmark, är polisanmäld anklagad för att felaktigt ha använt sitt företagskort till dyra middagar, gåvor i form av Amaroneviner, nattliga taxiresor och frikostigt dricksande. Härvan gav ett utredningsuppdrag till Grant Thornton som fick granska samtliga inköp med tre olika företagskort hos flygplatsbolaget, något Revisionsvärlden skrivit om tidigare.
I förra veckan hölls en bolagsstämma i kommunägda Karlstad Airport AB där kommunpolitikerna beviljade styrelsen, som avgick när härvan rullades upp, ansvarsfrihet för 2015. Samtidigt nekades Peter Landmark ansvarsfrihet, i linje med rekommendationerna i revisionsberättelsen från PwC som reviderar räkenskaperna i både Karlstad Airport AB och moderbolaget Karlstads Stadshus AB. Dock får förre ordföranden Nina Larsson (L) en anmärkning för brister i attesthanteringen.
Peter Landmark reagerar starkt på att bli syndabock i betalkortshärvan och skickade ett SMS till lokalmedia just före midsommar:
“Att Karlstad stadshus går på revisorns rekommendation förvånar mig inte. Samma revisor har samma uppdrag i just Karlstad stadshus. Ett mycket inkomstbringande arbete. Alla misstag som politikerna i styrelsen gjort ska döljas till varje pris så att revisorsfirman ska få behålla jobbet. Med resultat att jag även här får ta all skit. Själv upplever jag det som ren och skär personförföljelse, som inte bara drabbat mig utan också resten av familjen”, skriver Landmark till bland andra Sveriges Radio Värmland.
Han anklagar alltså PwC för att särbehandla politikerna sin revision för att behålla revisionsuppdraget.
”Ett jämförande exempel. Jag gavs aldrig möjlighet att slutföra redovisningarna av mina utlägg sista kvartalet i fjol. Det är dessa brister som revisorn bygger sina anklagelser på mot mig. Det hade lätt kunnat åtgärdas om PwC hade vänt sig till mig. Det gjorde man inte. Man tog över huvud taget ingen kontakt med mig under vinter, vår och sommar. Ett klart avsteg från god revisionssed. Med styrelsens dåvarande ordförande, Nina Larsson, var det annorlunda. Hon hade, när bokslutet skulle upprättas, inte attesterat en enda av de räkningar för 2015 som hon enligt bolagslag och bolagsordning var skyldig att skriva under. Här ställde PwC tjänstvilligt upp. Hon fick göra attestjobbet nu i juni långt efter att hon avgått och därmed totalt saknade attesträtt. Här är det inte fråga om avsteg från god revisionssed, snarare om osant intygande både av Larsson och PwC”, skriver Peter Landmark.
Nina Larsson kommenterar utfallet såhär i Värmlands Folkblad:
“Hans uttalande får stå för honom och måste nog också betraktas utifrån att han hamnat i ett pressat läge. Vi är många som arbetat hårt och med stort engagemang för att hantera uppkomna situationer. Jag har fullt förtroende för PwC och Karlstad Stadshus.”
PwC har avböjt att kommentera saken, kanske för att revisorerna för Karlstad Airport är anmälda till Revisorsnämnden, något Revisionsvärlden var först med att skriva om.
PwC fakturerade enligt årsredovisningen 752 000 kronor för revisionen av 2015 års räkenskaper i Karlstads Stadshus AB (koncernen).