”Slopa alla timmar gentemot kund”

Digitaliseringsprofeten Rob Nixon har receptet för hur redovisningsbyrån överlever digitaliseringsvågen.

Revisionsvärldens reporter möter Rob Nixon på programvaruföretaget Vismas välbesökta event Forward 2016 som i veckan arrangerades på Fotografiska museet i Stockholm. Nixon är entreprenör och författare men också redovisningsbranschens kanske största guru inom digitalisering och han föreläser över hela världen.

”På den här turnén är jag borta åtta veckor och besöker 22 städer. Nästa stopp är Las Vegas. Men det är faktiskt första gången jag är i Sverige”, säger Rob Nixon, med en omisskännlig australiensisk dialekt.

rob-nixon-5
Rob Nixon

Automatisering utmanar redovisningsbyråer världen runt. Hur långt har Sverige kommit när det gäller digitaliserad redovisning?

“Såvitt jag förstått sker 15 procent av bokföringen i småföretag på helt molnbaserad programvara. I USA är den siffran 5 procent och i Storbritannien 8, så jag skulle säga att ni kommet en bra bit på vägen. Men i Australien är penetrationsgraden 30 procent och i Nya Zeeland 50 procent”, säger Rob Nixon.

Men digitalisering kan väl inte enbart mätas som använde av molntjänster?

”Nej, i slutändan handlar det om att sluta skriva ut papper. Det är bara när då vi uppnått riktig effektivitet. Men molntjänsterna är en viktig indikator”, säger Rob Nixon.

Du förespråkar som många andra att redovisningskonsulten ska bli mer av en affärsrådgivare och sluta att debitera per timme. Är det verkligen möjligt så länge som advokater, managementkonsulter och andra fortsätter med timpriser?

”Ja, absolut! Den typiska redovisningsbyrån fakturerar per timme och efter avslutat arbete. Det tar bort motivationen att jobba snabbare. Om du istället vänder på steken tar ett fast pris för projektet i förväg får konsulten ett starkt incitament att jobba snabbare”, säger Rob Nixon.

Ska konsulten fortsätta att rapportera timmar?

”Japp. Fortsätt att tidrapportera, annars förlorar vi kontrollen över vad som sker på byrån. Men slopa alla timmar gentemot kund”, säger Rob Nixon.

Många av Rob Nixons teser känns igen från bland annat FAR:s framtidsstudier. Budskapet går ut på att redovisningsbyrån med modern programvara ska göra bokföringen så enkel som möjlig och i stället ägna sig åt mer åt affärsrådgivning. Men Rob Nixon ser även en stark internationell outsourcingtrend när det gäller bokföringsjobbet, som drar nytta av nya molnbaserade program.

”Redovisningskonsulter är fortfarande inblandade i bokföringen men jobbet görs inte nödvändigtvis på byrån”, säger Rob Nixon.

Ett av hans exempel är Hire Athena, en plattform i vilken amerikanska hemmarfruar deltidsarbetar med som redovisningskonsulter från hemmet från med hjälp av programvara som utvecklats inom samma företagsgrupp. Bakom koncernen står trebarnsmamman och före detta Wall Street-tradern Kristen Koh Goldstein, som dragit in 10 miljoner dollar från bland annat Google Ventures till sitt företagsbygge.
”Om vi tar bort det fysiska kontoret och skapar ett virtuellt kontor blir tjänsten billigare och vi kan höja marginalen, inte minst om jobbet görs i Indien eller Malaysia”, säger Rob Nixon.

Är tanken att kunden ska göra bokföringen själv att gå för långt?

“Ja, kunden kommer att röra till det. Redovisningsbyrån måste äga sifferflödet, annars kan du inte bli en bra affärsrådgivare”, säger Rob Nixon.

Men om mjukvaran är så bra att bokföringen görs medan du godkänner transaktioner och utbetalningar?

“Visst, det utvecklas system som bygger på maskininlärning och artificiell intelligens. I takt med att maskinerna blir smartare försvinner själva bokföringen. Om varje inköp kodas rätt från början, och enorma belopp investeras i sådana system, så kommer maskinerna att göra jobbet. Men tills vi är där kommer outsourcing att vara en stark trend”, säger Rob Nixon.

Hur är utvecklingen i Nya Zeeland, som sägs vara det land där automatiserad redovisning kommit längst? Marknadsför sig mjukvaruföretagen direkt mot småföretagen eller bygger det mesta fortfarande på att en byrå sköter en del av redovisningen?

”Det är både och. Byråerna är fortfarande viktiga, men lönsamheten är mycket sämre än förr. Vinsten per delägare har minskat med en tredjedel i reala termer”, säger Rob Nixon.

Du pekar på att Microsoft och andra globala jättar håller på att utveckla bokföringsmjukvara. Kommer den verkligen att fungera i Sverige, med all nationell lagstiftning, nationella banker och nationell skattemyndighet?

”Jadå, de har enorma resurser. Självklart kommer de att göra en svensk version som funkar här. Och det kommer att vara en molntjänst, så de behöver egentligen inte vara på plats”, säger Rob Nixon.

Är det inte konstigt att internationella mjukvaruföretag som Microsoft vill utmana nationell bokföringsmjukvara när de sitter så långt från det som är grunden för det mesta i bokföringen, nämligen banktransaktionerna?

”Jag håller med. Banker skulle kunna närma sig bokföring eftersom de sitter på data. Men banker är stora och tröga. Jag tror att banker på sikt kan komma att kliva in på scenen, men det är inget jag ser internationellt just nu”, säger Rob Nixon.

Fotnot: Rob Nixon har skrivit två böcker. Den första, Accounting Practices Don’t Add Up!, kom ut 2011 och handlade om hur affärsmodellen för den traditionella revisionsbyrån då utmanades. Sedan dess har digitaliseringen tagit flera stora kliv. Hans senaste bok, Remaining Relevant – the future of the Accounting profession, har beskrivits som “en överlevnadshandbok för redovisningskonsulter”. Dessutom föreläser han och driver den molnbaserade nätverkstjänsten Panalitix.

_mg_9661
Rob Nixon. Foto Visma/Boo Gunnarson – gäller även foto på förstasidan.
Martin Hammarström

[email protected]