”Skattejurister och dataingenjörer i tätt samarbete”

Så kalkylerar Big4 nya ränteavdragen.

Carl Pihlgren

Revisionsvärlden skrev i början av veckan om Korus, KPMG:s kalkyl för de skattemässiga ränteavdrag, som träder i kraft vid årsskiftet. Nu har nättidningen Realtid kartlagt hur de andra stora revisionsbyråerna arbetar med samma fråga.

De nya reglerna kräver mycket omfattande beräkningar i koncerner, särskilt i fastighetsbranschen. Medan KPMG byggt sin kalkyl med hjälp av externa konsulter har övriga byråer inom Big4 utvecklat sina verktyg internt.

”Det är omöjligt att säga vad det kan ha kostat men det handlar om flera hundra timmar i nedlagd tid av våra skattejurister och dataingenjörer”, säger Carl Pihlgren, head of tax and law på EY, till Realtid.

Han uppger att kalkylen för skattemässiga ränteavdrag är ett av de större digitala verktygen byrån har utvecklat på skattesidan i Sverige. Ränteavdragskalkylerna är speciella eftersom reglerna är nationella. I många andra fall kan byråerna skruva till något som utvecklats i andra länder.

”Vår approach är att vi i första hand tar verktyg som har utvecklats globalt och anpassar dem för den svenska marknaden och om de inte finns utvecklar vi egna lösningar”, Jonas Hagström, Tax technology lead på PwC.

Både PwC och EY poängterar att de inte sällan eller aldrig släpper kalkylerna till kunden, utan bakar in tekniken i rådgivningen.

Deloitte tycks däremot släppa sin kalkyl till kund och har därför byggt den i Excel.

”Vi valde Excel eftersom ränteavdragsberäkningar är ett ganska operationellt arbete och många bolag kommer att behöva jobba i verktyget själva. Då är Excel ett program som de känner igen sig i”, säger Jens Gullfeldt, ansvarig för Tax Management Consulting på Deloitte, till nättidningen.

Martin Hammarström

[email protected]