Sexsamtal ger uppdrag

Länsstyrelsen i Kalmar upphandlar oberoende granskning efter landshövdingens "olovliga brukande" av tjänstetelefonen.

Stefan Carlsson
Stefan Carlsson

Länsstyrelsen i Kalmar Län är på jakt efter en revisionsfirma som kan gå i genom kontokortsutlägg och andra ekonomiska transaktioner kring den före detta landshövdingen i Kalmar, Stefan Carlsson. Bakgrunden är avslöjanden om att Carlsson använt länsstyrelseresidensets fasta telefon för att ringa sexsamtal. Notan på runt 20 000 kronor gick till skattebetalarna, men har betalats tillbaka i efterhand. Dessutom har Carlsson använts sitt tjänstekort till privata utgifter som taxiresor, alkohol och restaurangbesök, något som avslöjats av P4 Kalmar.

Länsstyrelsen söker nu en revisionsbyrå som kan gå igenom transaktioner under Carlssons tid som landshövding, 2012 – 2016 men även den ”stöd- och kontrollstruktur” som omgärdar yrkesrollen. Granskningen ska utmynna i en ”skriftlig rapport som visar på eventuella ytterligare felaktigheter än de som redan är kända. Om så är fallet ska även granskningen ge rekommendationer på förbättringar”, skriver Länsstyrelsen i upphandlingsunderlaget (Dnr 100-5512-16) som Revisionsvärlden tagit del av. Dessutom vill Länsstyrelsen ha en analys av hur den kan införa ett whistleblower-system. Länsstyrelsens budget är dock liten. Både granskningen och whistleblower-analysen ska ta max 80 timmar. Anbuden ska lämnas senast på torsdag den 11 aug.

länsresidenset Kalmar
Länsresidenset i Kalmar

Det var i somras som Stefan Carlsson meddelade att han tog en time-out på grund av alkoholproblem. Dagarna efter uppdagades det att landshövding Stefan Carlsson använt länsstyrelseresidensets telefon för att ringa sexsamtal. Tidningen Östra Småland har senare avslöjat att personal på länsstyrelsen i ett års tid känt till att telefonsamtalen ringts. Telefonräkningar har attesterats och betalats av länsstyrelsen, trots att sexsamtalen framgick. Först när telefonlistorna begärdes ut av media agerade länsledningen genom att informera regeringen. Då sjukskrev sig landshövdingen och han avgick några dagar senare.

Carlsson har betalat tillbaka sina privata köp med tjänstekortet och i juni betalade han tillbaka 20 514 kronor för felaktiga samtal, men trots detta kan telefonskandalen få juridiska konsekvenser. En SD-politiker har polisanmält Stefan Carlsson för “olovligt brukande” av tjänstetelefonen och även anmält en av cheferna på Länsstyrelsen för tjänstefel eftersom denne inte larmade om sexsamtalen eller krävde tillbaka pengar från landshövdingen.

Martin Hammarström

[email protected]