Sen betalning av EY-räkning utlöste kursras

Bostadsutvecklaren Oscar Properties: ”Fakturorna är betalda”.

Oscar Engelbert

I veckan rasade Oscar Properties aktie efter att Expressen rapporterat om att fastighetsutvecklaren inte har betalat fakturor till revisionsbyrån EY. Fakturorna, som summeras till drygt 0,6 miljoner kronor, gick först till inkasso och senare vidare till Kronofogden. Oscar Properties revideras av EY och Ingemar Rindstig är påskrivande revisor. Det är inte känt om fakturan avser revisionen för fjolåret eller något annat.
Expressen skrev om räkningen på onsdagen och aktien rasade därefter med 19 procent. Den återhämtade sig inte nämnvärt under torsdagen, trots att bolagets vd Oscar Engelbert intygat att räkningen nu är betald.
“Det råder ingen oklarhet kring fakturorna och fakturorna är betalda. Detta är orsakat av en brist i rutinen, som inte skall hända och det är beklagligt att det hänt”, skriver Oscar Engelbert i ett mejl till tidningen Fastighetsvärlden.
Oscar Properties aktie är volatil, bland annat eftersom investerarna oroar sig för likviditeten i bolaget. Det har framkommit att bolaget inte betalat cirka 600 miljoner kronor till Stockholms stad för marken till projektet Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.
Enligt bolaget håller man inne betalningen på grund av oklarheter kring vem som ska betala för saneringen av marken.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se