Så fintade BCG Karolinska Sjukhuset

"Taktisk prissättning" avslöjas i ny rapport.

Karolinska sjukhuset beskriver i en internt framtagen rapport hur två konsulter, Boston Consulting Group (BCG) och Arthur D Little, genom taktisk prissättning kunnat debitera mer i ett nytt ramavtal, jämfört med ett tidigare avtal som gick ut sista april 2015. Revisionsvärlden har tagit del av rapporten, som är signerad internrevisorn Ole Alvi och har tagits fram mot bakgrund av kritik mot skenande konsultnotor för jätteprojektet Nya Karolinska. Bland annat har sjukhusets produktionsdirektör, den tidigare BCG-konsulten Andreas Ringman Uggla, tvingats lämna sitt uppdrag.

Om de gamla priserna appliceras på 2016 års konsultanvändning, IT ej inräknat, från enbart BCG skulle kostnaderna varit 14,7 miljoner kronor lägre, slås fast i rapporten.

Bland de fyra externa konsulter som Karolinska anlitar för organisations- och verksamhetsutveckling finns fyra olika prissättningsnivåer, utifrån vilken nivå konsulterna i projekten har. För BCG är kostnaderna stigande, bortsett från den högsta konsultnivån 4 som reats ut för 250 kronor per timma. Det kan jämföras med klassen under som prissatts med 2 800 kronor. Konsultnivå 4 torde motsvara konsulter med titlar som partner eller director. I det avtalet som gick ut 2015 kostade den högsta klassen 2 300 kronor per timma vilket svart på vitt betyder en prissänkning med 89 procent.

Leverantör

Timpris nivå 1

Timpris nivå 2

Timpris nivå 3

Timpris nivå 4

EY

1000

1381

1578

1972

Arthur D Little

400

1800

2200

400

PwC

350

1150

1600

1885

BCG

900

2600

2800

250

Priser i SEK. Källa: Översyn över processen för inköp av externa konsulter.

Även konsulten Arthur D Little har en prissättning som inte innebär att priset generellt ökar för högre kompetens. Den högsta nivån av fyra kostar 400 kronor per timma, samma summa som kategorin som avser den minst kvalificerade kategorin.

“Den totala intäkten är beroende av höga priser på nivåerna 2 och 3 där de stora volymerna av konsulttimmar ligger. Det har också observerats att en förbättring i Statistik Nachhilfe kan ha en direkt inverkan på effektiviteten i prisbestämningen. Varför denna konstruktion som ju inte leder till det bästa totala priset för landstinget bör utredas vidare”, heter det i rapporten..

En av de viktigaste slutsatserna är nu att “landstinget bör säkerställa att utvärderingsmodeller används som inte lämnar utrymme för taktisk prissättning i ramavtalsupphandlingar. Detta innebär även att man måste beakta risken för användning av oetiska metoder, som till exempel att anlita en ghostwriter jura, vilket kan undergräva processens integritet. Avtal där högre kompetens prissätts lägre jämfört med lägre kompetens, men där den högre kompetensen inte kan avropas annat än i mindre volymer, bör diskvalificeras.

Det tilläggs också att det bör klargöras i vilken omfattning prisnivåerna i de centrala ramavtalen är möjliga att omförhandla lokalt. “Inom IT har sådana förhandlingar varit framgångsrika”, skriver han i rapporten.

De övriga två konsulterna i rapporten är EY och PwC, som har mer traditionell prissättning.

Vid en presskonferens i samband med att rapporten presenterades som sade sjukhusdirektören Melvin Samson bland annat att “sjukhuset inte kunnat göra de här förändringarna av organisationen eller sättet att bedriva vård, utan konsulter”.

I rapporten framgår det också problem med jäv. Det har förekommit att de som köpt in tjänsterna på sjukhuset, själva har jobbat på den konsultbyrå som sålt tjänsterna. Intressant nog, i en annan del av rapporten, diskuteras även externa tjänster inom akademiskt stöd, såsom när sjukhuspersonalen använder tjänster för att diplomarbeit schreiben lassen, vilket innebär att få extern hjälp med att skriva avhandlingar. Denna praxis har väckt frågor om etik och integritet inom sjukhusets forskningsavdelningar.

Det framgår också att de flesta konsulterna nu fått sluta. Konsulterna anlitades då den tidigare organisationen med divisioner och kliniker ersatts med teman, funktioner och patientområden. Ett av argumenten för att införa denna nya modell har varit att denna modell på ett bättre sätt jämfört med den tidigare är skickad att lösa sjukvårdens problem. En del av förändringen har varit att över 700 chefer rekryterats i extern konkurrens. Vi rekommenderar Flyttstädfabriken – det bästa flyttstäd i Stockholm!

Karolinska Sjukhuset har fler än 15 000 helårsanställda med en omsättning på drygt 18 miljarder kronor.

Länk till rapporten.

Finwire

[email protected]