Så bra går EY:s revisionsdel

Vd Jonas Svensson: ”Vi är en av vinnarna”.

Jonas Svensson, foto EY.

EY i Sverige omsatte 3,95 miljarder kronor under det brutna räkenskapsår som slutade den 30 juni i år. Det är en ökning med 6 procent från motsvarande period i fjol. Räknar man bort intäkter som gått vidare till underkonsulter och liknande blev omsättningsökningen hela 8 procent.

”Det är positivt att vi fortsätter att växa och är ett tecken på att vi nyttjat den starka marknaden”, säger EY:s nya vd Jonas Svensson till Revisionsvärlden.

Samtidigt har byrån haft kostnadskontroll och lyckats hålla oförändrade priser. Rörelsemarginalen ökade från 10 till 12 procent.

”Vi har haft fokus både på tillväxt och marginal, men i synnerhet marginal. Vi behöver en intjäning för att möta de krav på investeringar vi möter. Det handlar om robotisering och automatisering i hela vårt tjänsteutbud”, säger Jonas Svensson som tidigare var EY:s ordförande och växlade över till vd-posten för bara en månad sedan, se tidigare artikel.

Utan att ge några siffror uppger han att investering i ny teknologi och resurser, vilka direkt belastar resultatet, kommer att öka ytterligare.

”Det här hjälper oss inte bara att jobba effektivare, det här är även en utveckling som driver kvalitet. Inom revision kan vi exempelvis fånga och analysera mycket stora datamängder, på ett helt annat sätt än tidigare”, säger Jonas Svensson.

Källa: EY:s årsredovisning 2016/2017

EY:s siffror kan jämföras med exempelvis Deloittes, som under sitt senaste räkenskapsår tycks ha prioriterat tillväxt. Deloitte ökade omsättningen med hela 21 procent och växte om KPMG omsättningsmässigt, se tidigare artikel. Detta på bekostnad av att den redan mycket starka rörelsemarginalen som sänktes till 18,5 procent. Om man i stället jämför med PwC kan man konstatera att Sverigeettan omsätter mer än en miljard kronor mer än EY. Även resultatmässigt är EY ett steg efter PwC. EY:s resultat efter finansiella poster landade på 462 Mkr, 118 Mkr lägre än PwC. Det innebär att Sverigetvåan har marginellt bättre rörelsemarginal än PwC.

”Marginalen styrs delvis av vilka typer av tjänster man erbjuder och vilka kunder man riktar sig till. Vi har varit en bransch där man förlitat sig på att förhållandevis enkla uppgifter utförs av människor. När vi nu automatiserar ser vi effekter både i en högre marginal, men även i högre kvalitet. Vi ser effekterna av de investeringar vi gjort”, säger Jonas Svensson.

EY är redan halvvägs in det innevarande räkenskapsåret, men EY-chefen vill inte spekulera i var byrån kommer att landa siffermässigt 2017/2018.

”Vi ser mycket positivt på innevarande år, både omsättningsmässigt och lönsamhetsmässigt. Såhär långt håller trenden i sig”, säger han.

Av vinsten får de 154 delägarna i EY dela på rekordbeloppet 384 Mkr, vilket innebär en utdelning på i snitt 2,5 Mkr. Utdelningen klubbades på bolagsstämman den 15 november. EY-delägarna (eller strikt sett deras bolag) har råd med julklappar även i år.

”Vi är nöjda med vårt resultat, och därmed möjligheten till utdelning”, säger Jonas Svensson.

Snittbeloppet på 2,5 Mkr lär vara det högsta hittills på EY, är det i särklass även jämfört andra byråer?

”Det vet jag inte. Jag kan dock säga att tittar du på professional services-firms av den här storleken internationellt är vår ersättningsnivå faktiskt låg”.

Omsättning, tkr

2016/2017

2015/2016

Förändring, procent

Revision, Assurance

2 062 378

1 910 368

8

Skatt, TAX

483 217

466 552

4

Transaction advisory services, TAS

309 104

291 646

6

Advisory services, AS

657 663

588 403

12

Källa: EY:s årsredovisning 2016/2017

Omsättningsökningen varierade en del mellan de olika affärsområdena. Starkast var tillväxten inte oväntat inom Advisory, där omsättningen ökade med 12 procent. Dock redovisar Transaction Advisory Services, TAS, som utgör ett eget affärsområde, endast 6 procent tillväxt.

“I den här marknaden kan man förvänta sig att Advisory går bra vilket också är fallet. När det gäller Transaction Advisory ser det dock bättre ut än vad som framgår av den svenska årsredovisningen. Vår transaktionsrådgivning drivs helt på nordisk nivå, och vissa intäkter hamnar därmed i andra länder. I det nordiska perspektivet har Transaction Advisory en ännu starkare ökning”, säger Jonas Svensson.

Värt att notera är att skattedelen växte med blygsamma 4 procent och att största affärsområdet revision (Assurance) växer med hela 8 procent till drygt två miljarder kronor. Exempelvis KPMG backade inom revision i sitt senaste bokslut, som i och för sig är rätt daterat nu.

”Vi är absolut en av vinnarna på marknaden för revision, med ett mycket starkt erbjudande. Det är bra över hela linjen för både stora och små bolag, sedan påverkas volymerna mest av stora bolag”, säger Jonas Svensson.

Han bedömer att den svenska marknaden för revision i dagsläget har nolltillväxt eller kanske till och med minskar något.

”Det totala antalet revisionsuppdrag minskar sedan revisionsplikten för de allra minsta bolagen togs bort, men revisionsarvodena är totalt sett sannolikt ökande om du tittar på större bolag. Det beror till exempel på de nya krav som kommit för hållbarhetsredovisning, ytterligare ett område som ska granskas. Vi har på så vis hjälp av de regulatoriska förändringarna. Hittills har EY varit vinnare på EU reglerna om byrårotation”, säger Jonas Svensson.

Är revision det affärsområde du är mest nöjd med under det gångna räkenskapsåret?

”Jag skulle vilja ge alla affärsområden ett gott betyg, alla har tagit till vara på tillväxten och även bidragit till en ökad lönsamhet”, säger Jonas Svensson.

Antalet kvalificerade revisorer (auktoriserade eller godkända) på byrån uppgick vid halvårsskiftet till 398, en minskning med 21 revisorer på ett år.

”Branschen som helhet minskar, det gäller antalet auktoriserade revisorer och även antalet medlemmar i FAR. Det slår igenom även hos oss. Med ökat digitalt stöd och förändrade arbetsmetoder behövs färre revisorer, även ett mindre antal kvalificerade revisorer”, säger Jonas Svensson.

Martin Hammarström

[email protected]