FAR:s generalsekreterare om Paradisläckan: “Branschen inte trängd i det här läget”.
Revisionsbranschen nämns i samband med den så kallade Paradisläckan som avslöjat hur ett stort antal toppolitiker, storbolag, näringslivsprofiler och förmögna privatpersoner använt sig av skatteparadis och därmed undvikit att betala skatt. Juristbyrån Appleby som är källan till den internationella granskningen har revisionsbyråer som KPMG, EY och PwC bland kunderna, enligt tv-programmet Uppdrag Granskning som är ett av de svenska medier som fått ta del av läckta dokument.
Revisionsvärlden ringde upp Dan Brännström som är generalsekreterare i branschorganisationen FAR för att höra hur han ser på detta.
Vilken är din reaktion på programmet?
“Vi gjorde en ingående genomgång våren 2016 i samband med Panamapappren. Då konstaterade vi att det inte fanns några spår från sådan rådgivning i de stora byråerna. Skatterådgivningen har dessutom blivit försiktigare med tiden, inte minst med tanke på samhällsdebatten om hållbarhetsaspekter och etik. I FAR:s auktorisation av skatterådgivare finns det också yrkesetiska regler som har skärpt rådgivningen”, säger Dan Brännström.
Kom det fram något specifikt vid Panamapapprena?
“SvD gjorde ett utspel om att byråerna gjorde den typen av rådgivning, men så var inte fallet. Det var fake news.”
Hur ser du på branschens roll i Paradisläckan?
“Jag har ännu inte uppfattat att den berör branschen. Nu kommer det ett nytt program på onsdag (av Uppdrag Granskning reds.anm.) som jag ska följa med stort intresse. Men jag ser inte att branschen är trängd i det här läget. Tvärtom är jag väldigt glad över hur vi har utvecklat vår auktorisation med etikutbildning och kvalitetskontroller. Det känns väldigt rätt”, säger Dan Brännström och fortsätter:
“Skatterådgivningen är mycket försiktigare idag och företagen är mer måna om sina varumärken då rykten sprids väldigt snabbt. Det finns därför all anledning att undvika aggressiv skatteplanering”.
Paradisläckan med flera miljoner läckta dokument har hittills avslöjat hur ett stort antal toppolitiker, storbolag, näringslivsprofiler och förmögna privatpersoner använt sig av skatteparadis och därmed undvikit att betala skatt. Paradisläckan är i sin omfattning större än Panamapapprena i fjol. Större delen av dokumenten kommer från Appleby, en hittills relativt respekterad juristbyrå som enligt medierapporteringen gång på gång brustit i sina rutiner, eller struntat i dem.
Appleby, som har säte i Bermuda och har skatteplanering som specialitet, har valt att inte svara på några frågor om uppgifterna i Paradisläckan, som den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung kommit över och som TT och SVT har tillgång till genom journalistnätverket ICIJ. I ett pressmeddelande förnekar firman att den gjort något fel.
Med hjälp av de läckta dokumenten, som främst kommer ifrån Appleby, går det att knyta en rad prominenta personer till skatteflykt eller ljusskygga affärer. Nya namn avslöjas löpande via olika medier, både internationellt och i Sverige.
Från svensk horisont är industrimannen Leif Östling den hittills mest välkända. Leif Östling, som idag är ordförande för Svenskt näringsliv, uppges ha placerat pengar på Malta för att minska sin skatt.
Finansmannen Christer Gardell rapporteras ha privata tillgångar på 4,6 miljarder kronor i flera bolag på Malta.
Ingen av dessa personer är misstänkta för något brott.