”Revisionsbyråer ägnar för lite tid åt ledarskapet”

KPMG-chefen Magnus Fagerstedt slipper tunga revisionsuppdrag i nya rollen.

KPMG:s vd Magnus Fagerstedt den förste ledaren för en svensk Big 4-byrå som har rekryterats utifrån – han har tidigare haft en lång karriär på EY. I en intervju med nättidningen Realtid säger Fagerstedt att han kan lägga mycket tid på vd-rollen eftersom han inte sitter fast med tunga revisionsuppdrag.

”Det är bra att kunna ägna full kraft åt ledarskapet inledningsvis, speciellt när man kommer utifrån. Generellt sett tycker jag att konsultbyråer och revisionsbyråer ägnar för lite tid åt själva ledarskapet. Det handlar ju faktiskt om företagets hela kapital och resurser, det vill säga alla våra medarbetare; det är de som är i främsta rummet de måste utvecklas och coachas”, säger Magnus Fagerstedt till Realtid.

Han säger även att KPMG för närvarande kräver gör större investeringar än vad som har varit brukligt på de stora revisionsbyråerna.

”Vi håller på att bygga in tekniska verktyg, Data & Analytics och AI, i alla våra verksamhetsområden. Det är en process som kräver mer investeringar och höjd på resultatet för att kunna ligga i framkant”, säger Magnus Fagerstedt till nättidningen.

Han förnekar dock att detta skulle gå ut över utdelningarna till delägarna.

”Nej, vi delar inte ut mindre, men vi måste vara ett hållbart företag över tid och då krävs det att man går igenom sin investeringsplan för att kunna nå de övergripande målen”, säger han till Realtid.

Martin Hammarström

[email protected]