Redovisningskonsult misshandlad av kund

"Jag är fortfarande rädd".

Blåmärke på redovisningskonsultens arm. Del av åtalet.

En redovisningskonsult i Malmö har polisanmält sin tidigare kund för misshandel efter att ha blivit blåslagen på sin egen byrå i Malmö. Åklagare har beslutat att väcka åtal vid Malmö tingsrätt. Redovisningskonsulten berättar för Revisionsvärlden att kunden, som driver en liten tolkverksamhet, länge hade varit krävande. När kunden dök upp på byrån i september i fjol var det ett bokat möte. Kunden skulle avsluta samarbetet och gå till en konkurrerande byrå.

”Man kan säga att vi hade olika idéer om hur hans verksamhet skulle skötas. Han hade skatteskulder och ville inte betala in momsen. Jag visste att han ville gå till en annan byrå. Det accepterade jag såklart. Tyvärr hade jag hade öroninflammation, så gick en tid innan jag var tillbaka på kontoret och han kunde få sina underlag”, säger redovisningskonsulten till Revisionsvärlden.

Tolken har en delvis annan version. Han hade enligt polisförhör tjatat på att få till ett möte ”i över ett år”, men redovisningskonsulten hade inte tid. Han anser att det är redovisningskonsultens fel att han har skatteskulder på cirka 100 000 kronor och är orolig för att skulderna ska växa. Några dagar före mötet på byrån skickade han ett mejl till redovisningskonsulten.

”Att du inte svarar på samtal. Ingen SMS. Ingen e-mail. Det betyder för mig att du struntar i dina kunder helt och hållet. Jag har en enda utväg kvar – att gå till ditt kontor, slå sönder dörren och ta mina papper. Vad betyder ditt sätt att du inte svarar?? Vad är detta för människotyp? Du lovade att du ska lämna mina papper nästa vecka … och du hör inte av dig! Och svarar inte heller! Så ego trippad ! Uschhh. Obs: Får jag inte svar från er, då är jag tvungen att ta mig in i ditt kontor … ni kan redan meddela polisen om ni så önskar”, skrev tolken, som även ska ha skickat hotfulla SMS för att få till ett möte.

När tolken väl dök upp blev det ganska snart en hetsig diskussion om redovisningsunderlag och pengar.

”Han fick sina pärmar med underlag och bad också om SIE-filer med själva redovisningen. Jag svarade att dem skulle han få när han betalat sina skulder till mig. Han har fortfarande obetalda fakturor på cirka 15 000 kronor. Jag sa att han äger sina verifikationer, men inte min tid”, uppger redovisningskonsulten.

Enligt åklagarens stämningsansökan har tolken misshandlat redovisningskonsulten genom att ta tag om hennes armar, dragit i armarna och knuffat omkull henne så att hon slog huvudet i en fönsterkarm.

”Misshandeln orsakade smärta samt blåmärken på huvudet, armarna och svullnader i ansiktet på målsäganden”, skriver åklagaren.

Under bråket ska han även ha hotat redovisningskonsulten med saker som att ”jag ska döda dig” och ”jag har suttit i fängelse och det gör inget om jag kommer till fängelse igen”.

Tolken nekar till båda anklagelserna. I polisförhör säger han istället att det är redovisningskonsulten som hoppar på honom när kan försöker lämna byrån med sina pärmar. Den misstänkta misshandeln skedde inne på redovisningsbyrån medan tolkens sexårige son samt en annan redovisningskund satt i ett väntrum. Kunden såg delar av den misstänkta misshandeln och är kallad till tingsrätten som vittne. Mycket av bråket tycks även ha fångats på en övervakningsfilm. Tolken var den som först ringde polisen efter bråket på byrån.

Revisionsvärlden når redovisningskonsulten på telefon.

Det framgår av stämningsansökan att du mått dåligt av händelsen. Hur mår du nu?

”Jag är fortfarande rädd. Ibland har jag tvångstankar om att han ska komma tillbaka och kasta ut mig genom fönstret”, säger redovisningskonsulten till Revisionsvärlden.

Har du blivit hotad eller slagen av dina kunder tidigare?

”Nej, jag har aldrig varit med om något liknande.”

Varför har du övervakningskamera på byrån?

”Det här är Malmö. Det var mina barn som uppmanade mig att installera kameran, jag är glad för det idag. Jag vet andra redovisningsbyråer som också köpt kameror.”

Kommer du att fortsätta med redovisningsbyrån?

”Absolut, jag älskar mitt jobb. Jag vill att byrån ska växa. Vi är två redovisningskonsulter nu på byrån och håller på att anställa en administratör”, säger redovisningskonsulten till Revisionsvärlden.

Läs även kommentaren: Redovisningsbranschens skuggsida i blixtbelysning

Har du blivit hotad i jobbet? Gör vår läsarenkät om säkerhet på byrån – tre snabba frågor.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se

En kommentar om “Redovisningskonsult misshandlad av kund

En anställd blev för drygt tio år sedan hotad på kontoret när hon själv var där och jag var bortrest. Inget hände tack och lov men jag ångrar att jag inte polisanmälde det. Det var en mycket ful fisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *