Redovisningskonsult köpte herrgård

Tord Hjerpe flyttade från Stockholm till Småland. Kunderna har han kvar - ”sköter det mesta från telefonen”.

 

Redovisningskonsulten Tord Hjerpe sålde villan i Stockholm och köpte en herrgård på 1000 kvadratmeter i Småland. Han och hans fru bor där och driver hotellverksamhet – Storebro herrgård. Huset ligger inte långt ifrån Astrid Lindgrens värld och hotellet har utan egentlig marknadsföring haft bra beläggning hela sommaren.

”Det har varig en jobbig, stressig men fantastiskt rolig sommar. Vi jobbar från klockan sex på morgonen till tolv på kvällen. Nu börjar det dock lugna ner sig, det är mest tyskar inbokade resten av sommaren”, säger Tord Hjerpe.

Vi sidan av hotellverksamheten fortsätter Tord Hjerpe att driva redovisningsbyrån Trygg Ekonomi tillsammans med sin syster. Byrån har fyra anställda på två kontor, ett i Stockholm och ett norr om staden. Dessutom har Hjerpe ett företagsmäkleri inriktat på redovisningsbyråer, Trygg Företagsförmedling. Hektiskt kan tyckas, men Hjerpe anser att det fungerar bra att kombinera verksamheterna i Stockholm med herrgårdslivet i Småland, över 30 mil bort.

”Det mesta sker ju ändå på telefon och per e-post. Dessutom gör de andra på byrån mycket av det dagliga, jag är mest inblandad i konsultationer, bokslut och deklaration”, säger Tord Hjerpe.

Vad lägger du mest tid på, herrgårdshotellet eller redovisningsbyrån?

”Mest tid tar byrån och företagsförmedlingen. Hotellverksamheten är intensiv under några sommarveckor, men sett över året tar den nog bara 20-25 procent av min tid.”

Vad sa kunderna när du flyttade till Vimmerby?

”Någon kund undrade om jag verkligen skulle ha tid för dem, men det har gått bra. Dock har jag rest mer till Stockholm än jag räknat med, det är nästan varje vecka när det inte är högsäsong på hotellet.”

Hur blev du herrgårdsägare?

”Hösten 2016 såg jag en bostadsannons i tidningen. Våra barn var utflugna och vi ville bort från Stockholm. Det som fångade oss med det här stället var att herrgårdsbyggnaden från 1824 var nyrenoverad och möblerad. Det är en bruksherrgård, utan en massa skog och åkermark. Vi sålde villan i Bromma och betalade 8,5 miljoner för det här huset på 1 000 kvadratmeter.”

Kan ni stänga hotellet på vintern?

”Absolut, det är bara på sommaren vi har anställda. Vill min fru och jag ta semester är det bara att stänga de dagarna i bokningssystemet.”

Tord Hjerpe

Vilket råd kan du ge den som driver egen byrå och vill flytta?

”Med dagens teknik och hjälpmedel är det möjligt. Dock tror jag att det är bra att ha kvar någon form av fysisk adress där kunderna finns.”

Vad är roligast, att vara redovisningskonsult eller hotelldirektör?

”Alla rollerna har sin charm och sina tråkiga delar. Just nu är hotelljobbet extra roligt eftersom det är nytt, men det har varit fysiskt slitsamt att gå upp klockan sex varje morgon hela sommaren.”

 

 

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se