Redovisningsekonomen romandebuterar

Camilla Dahlson hoppade av karriären som ekonom för att kunna ägna sig åt skrivandet.

Efter elva år inom redovisning bestämde sig Camilla Dahlson för att lämna ekonomi och ägna sig åt sin passion på heltid: författarskapet. Efter att ha publicerat flera barnböcker är Dahlson nu aktuell med sin första roman för vuxna: Sommar vid Sommen. Boken handlar om ekonomen Disa som lämnar sitt jobb i Stockholm för att starta ett bed and breakfast på landet. Revisionsvärlden ringer upp romandebutanten som bor i Bankeryd utanför Jönköping.

Hur föddes idén till boken?

”Jag hade skrivit några barnböcker och ville testa om jag kunde klara av att skriva en roman för vuxna. Min tjänst på mitt förra jobb flyttades från Huskvarna till Malmö. Jag ville inte flytta till Malmö och fick jag några månaders avgångsvederlag som plåster på såren eftersom jag hade varit anställd så länge. Då tog jag chansen att skriva något lite längre. Jag försökte hitta en karaktär, och så dök den här Disa upp som bor i Stockholm och känner sig ensam i huvudstaden och även lite ensam och åsidosatt på jobbet.”

Varför sadlade du om från ekonom till författare?

”Innan jag utbildade mig till ekonom jobbade jag som journalist. Jag bodde i Stockholm och längtade hem, eller bort, från storstaden. Jag sökte in till ekonomiprogrammet i Jönköping, för jag gillar siffror och matte också. Först tänkte jag att jag skulle skriva om ekonomi, men då hade jag nog behövt flytta till någon större stad. Då började jag jobba som ekonom i några år och trivdes ganska bra med det. Men det pockade på att jag ville skriva, så jag började skriva barnböcker vid sidan om.”

Har du fortfarande nytta av dina ekonomikunskaper?

”De flesta författare är egna företagare och många har panik över att sköta bokföringen och deklarationen och så. Där har jag ju nytta av det, att jag kan sköta min egen ekonomi. I just den här boken är huvudpersonen en redovisningsekonom, så där har jag ju verkligen nytta av det. Jag tänker att man har nytta av alla sina yrken när man skriver.”

Vilken är den största skillnaden mellan att vara författare jämfört med ditt tidigare liv som redovisningsekonom?

”Jag planerar ju mer mina arbetsdagar själv. Det kan fortfarande vara stressigt när det är deadline och så, men inte på samma sätt som när det var årsbokslut och sådant, där jag kände att det var saker som jag själv inte kunde kontrollera, som att invänta material från andra. Så den stressen slipper jag. Sen är det ju mer kreativt att vara författare. Den ekonomiska tryggheten finns inte alls som när man fick en lön varje månad. När jag sitter och skriver nu vet jag inte om något förlag överhuvudtaget vill ge ut det. Sen vet jag inte om boken kommer tas emot bra. Man är ju lite orolig för sin framtida pension, om man skulle bli sjuk eller något sådant.”

Vad finns det för likheter mellan dig själv och huvudkaraktären Disa?

”Vi är ju i ekonomer i grunden båda två. Sen har jag kanske drömt om att starta ett pensionat, och det var ju väldigt smidigt att göra det i bokform. Så nu behöver jag inte göra det i verkligheten!”

Boken ges ut på förlaget Lind & Co.

Måns Edén

[email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *