Redovisningsbranschen kan lära av GAIS

Den stora frågan, vad är rådgivning?

Branschen har under mängder av år sagt att konsulten är företagets bästa rådgivare. Det är sant och falskt på samma gång. Vi måste differentiera vad rådgivning är.

Alla konsulter kan absolut ge raka råd kring den löpande redovisningen, typ; ”dina telefonkostnader är för höga”, ”dina kunder betalar inte dina fakturor”, ”i år blir resultatet x kronor”. Det är bra och kallas ofta råd, men är snarare information. Råd kanske borde vara mer åt hållet att verkligen lyfta bolaget och företagaren framåt till den plats där de själva önskar vara framöver. Att verkligen, på riktigt, tillsammans med företagaren ta fram en plan för att detta skall bli verklighet och följa upp den med täta mellanrum. Det kallas ledarskap, företagsutveckling, skatteplanering och hållbarhet på samma gång.

Branschen har agerat med ”happy clapping” under lång för att peppa byråerna, vilket är jättebra. Jag älskar ”happy clapping” ifall det underbyggs av kompetens och uppföljning. Jag tittar på mitt kära och fantastiska fotbollsgäng, GAIS, som har vänt den normala negativa inställningen till en enorm positivism. Detta har skett med ”happy clapping” men har underbyggts genom att scouta rätt individer på alla positioner i laget. Det är det detta handlar om, att bygga ett lag. Just denna blandning har GAIS lyckats väldigt bra med tack vare ett fantastiskt ledarskap.  Just nu står alla vi grönsvarta supportrar på läktaren och njuter samtidigt som vi inte fattar någonting. För er som inte kan vår gaishistoria så är vinna inte det vanligaste i vår kultur. 😊 Alla är gaisare innerst inne.

Vi byråer behöver bygga lag med flera kompetenser för att gå in i framtiden och för att kunna ge ett mervärde åt Sveriges näringsliv. Byrån behöver en mix av redovisningskonsulter, företagsutvecklare, hållbarhetskonsulter m.m. för att göra detta möjligt.

Branschen kommer att bli automatiserad, om ett par år kommer våra programvaruutvecklare att lita på sina egna system och öppna upp för ännu mera fri isbana för alla transaktioner inom redovisningen. Samtidigt kommer systemen att bli dyrare och företagens kostnad för redovisningsbyrån kommer att ersättas helt av programkostnaden.

Frågan är ju då ifall våra branschorganisationer är med eller om de fortfarande skall framhäva redovisningskonsulten som Sveriges näringslivs räddning. Allt detta fokus på en auktorisation kanske inte riktigt är den väg som är den viktigaste, nu grips dessutom det sista halmstrået i denna fråga genom ett försök till att göra auktorisation obligatorisk och lagstadgad. Ni som var med på den tiden; visst luktar det en återgång till titeln ”Godkänd revisor”. Ärligt så borde vi vara förbi dessa dialoger.

Låt den kundnära redovisnings- och lönekonsulten ta hand on den direkta löpande rådgivning som bottnar i bokföringen, dess transaktioner och dess riktighet. All rådgivning utöver det behöver brytas ut från den löpande kostnaden som kunden betalar utföras av konsulter som kan vara en redovisningskonsult men som ofta innehar en annan typ av kompetens. Bygg kompetenser snarare än enbart löpande redovisningskonsulter för att på riktigt springa in mot den enorma stora våg av automatisering vi kommer att sköljas över av inom en väldigt snar morgondag.

Låt oss göra som GAIS, bygg lag med olika kompetenser och blanda det med ”happy clapping” för att ge stöd, råd, support och uppföljning till Sveriges näringsliv. Positiva tankar i ditt huvud leder till positiva beslut, livet handlar i stor utsträckning av psykologi. Det blir lättare och bättre då.

”Jag kan flyga jag är inte rädd”  😊

Mattias Segerbrand

Kreativ ledare på Good Advice

Åsikterna i artikeln är skribentens egna. Vill du också skriva en gästkrönika eller debattartikel i Revisionsvärlden? Mejla oss!

 

Redaktionen

[email protected]