PwC stäms för vårdslösa råd

Skatteupplägg underkändes - nu krävs PwC på 2,9 Mkr.

Två delägare till en fastighets- och värdepappersförvaltning stämmer PwC, rapporterar nyhetssajten Realtid.  Deras skatteupplägg, signerat PwC, fick underkänt av Skatteverket och de har blivit upptaxerade för skatteflykt i tre eniga förvaltningsdomstolar. Nu vill delägarna att PwC betalar för skadan efter rådgivningen, som enligt stämningsansökan innebar ”skattemässiga risker”, trots att delägarna ska ha informerat PwC om att de inte var beredda att ta några sådana. De två delägarna yrkar därför på ett skadestånd om cirka 2,9 miljoner kronor plus ränta för vårdslös rådgivning.
PwC:s skatteupplägg innebar att även delägarnas familj skulle kunna ta ut upparbetade vinstmedel ur fastighets- och värdepappersförvaltningen till en skattesats om 20 procent, men upplägget fick underkänt av Skatteverket.

Enligt stämningsansökan upplyste aldrig PwC om att det fanns någon skattemässig risk med upplägget. Om man fått information om att upplägget riskerade att underkännas hade man valt ett annat förslag som innebar en skattesats på 25 procent.

PwC:s vice vd Johan Rippe säger till Revisionsvärlden att man aldrig kommenterar pågående processer.

Martin Hammarström

[email protected]