PwC-revisor anmäld till Revisorsinspektionen

Sugs in i turerna kring fastighetsutvecklaren Oscar Properties.

Uppdaterad den 1 feb kl 13

Revisionsvärlden har tidigare skrivit om hur Revisorsinspektionen (RI) öppnat ärenden kring två revisorer i bolag kring den pressade fastighetutvecklaren Oscar properties, med vd:n och grundaren Oscar Engelbert.

Nu skriver SvD Näringsliv att ett tredje ärende med Oscar-koppling öppnats. Denna gång gäller det revisorn i Parkgate, Engelberts holdingbolag som kontrollerar drygt 40 procent av den börsnoterade bostadsutvecklaren. Revisorn är mycket erfaren och delägare i PwC. Fem år i rad har Oscar Engelberts holdingbolag Parkgate misslyckats med att få årsredovisningen färdigställd i tid. Det har fått Ekobrottsmyndigheten EBM att utreda Parkgate för bokföringsbrott. Dessutom har någon – inte EBM – anmält  PwC-revisorn till RI.

”Jag har pratat med EBM och de tittar på ett år, 2017. Tyvärr så gick dåvarande vd:n oväntat och tragiskt bort vilket påverkade arbetet med årsredovisningen och skapade lite oreda. Men sedan styrelsen fick en ersättare på plats så har vi förbättrat rutinerna för att säkerställa att det inte sker igen”, säger Oscar Engelbert, styrelseledamot i Parkgate, till SvD.

I senaste revisionsberättelsen för Parkgate anmärker PwC på att årsredovisningen inte har upprättats i tid. Där framgår också att bolaget varit sent med att betala skatt, sociala avgifter och moms vid flera tillfällen. Frågan är om revisorn borde agerat hårdare.

”Vi frågar revisorn vad han har gjort för att säkerställa att revisionen blir klar i tid, vi vill också veta hur han resonerat runt en brottsanmälan och om han har övervägt att avgå”, säger Revisorsinspektionens jurist Philip Lagerling till SvD.

Ett annat av RI-ärendena rör Oscar properties revisor, en tung EY-delägare, specialiserad på fastighetssektorn. Det ärendet kretsar kring projektet Biografen Penthouse som Oscar properties sålde till Axxonen för 125 miljoner kronor förra hösten. Axxonen gick därefter i konkurs. Även Axxonens revisor är under RI:s lupp. Han verkar på en mindre byrå i Jönköping.

Uppdatering: På torsdagen släppte Oscar Properties ett pressmeddelande  om att Ekobrottsmyndigheten lägger ned utredningen om bokföringsbrott. Det dock inte säkert att detta påverkar anmälan mot PwC-revisorn hos RI.

“RI har fokus på vilka åtgärder revisorn har vidtagit medan EBM har ett annat, straffrättsligt perspektiv, och dessutom tittar på vad exempelvis en styrelseledamot eller vd har vidtagit för åtgärder. EBM:s beslut har därför normalt sett ingen påverkan på RI:s handläggning, utan RI bedriver sin utredning självständigt med beaktande av de regler som gäller för revisorer. Utredning pågår i RI:s ärende, och det kan också noteras att ärendet är ganska nytt.”, skriver RI:s Philip Lagerling till Revisionsvärlden.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se