PwC kräver 0,8 Mkr av Stampen

Ackordsuppgörelse väntas på måndag.

Revisionsvärlden har tidigare skrivit om att PwC återfinns bland fordringsägarna i rekonstruktionen av mediekoncernen Stampen, som har skulder på nästan en halv miljard kronor. På måndag väntas beslut om en ackordsuppgörelse. Rekonstruktören Christian Anderschs förslag går ut på att fordringsägarna får 25 procent av de yrkade beloppen. Av den så kallade ackordsbouppteckningen framgår att PwC vill ha totalt cirka 800 000 kronor av Stampen AB och några andra bolag i rekonstruktionen. Förutom att PwC med auktoriserade revisorn Magnus Götenfelt i spetsen är Stampens revisor har byrån tidigare haft konsultuppdrag för koncernen. PwC riskerar alltså några hundra tusen kronor, viket är småpotatis i sammanhanget. Under år 2014 fakturerade PwC 11 miljoner kronor bara till Stampen AB, varav 4,3 miljoner kronor gällde revisionen.

götenfelt
Magnus Götenfelt

Stampenkoncernens skulder till PwC:

Stampen AB                                 478 034 kr
V-Tab AB                                       211 251 kr
Stampen Local Media AB       58 749 kr
V-Tab Västerås AB                     12 500 kr
V-Tab Norrahammar AB          12 500 kr
Källa: Rosengrens Advokatbyrå

Bland andra företag som Stampen är skyldig pengar kan nämnas ABG Sundal Collier som kräver 1 250 000 kronor. Banken hade i två års tid uppdraget att försöka skaffa friska pengar åt Stampen, vilket misslyckades.
Handelsbanken Capital Markets och advokatbyrån Roschier vill ha 478 034 kronor. Det var Handelsbanken som en gång sydde ihop Stampens köp av Centertidningar, som var startskottet för Stampens problem.

Det var den 23 maj som Stampenkoncernen, som bland annat ger ut Göteborgs-Posten, ansökte om företagsrekonstruktion för sexton koncernbolag vid sju olika tingsrätter. Det är den största företagsrekonstruktionen i Sverige efter Saab Automobile.

Martin Hammarström

[email protected]