PwC-konsult bussar flyktingar från Ukraina

Buss lastas på Karlaplan i Stockholm

Nicolas Berglund, säkerhetskonsult på PwC i Stockholm, arrangerade så att tre bussar “Svenska bussarna”, under helgen 4-5 mars fylldes med förnödenheter som körde från Stockholm ner till gränsen mellan Polen och Ukraina. På vägen tillbaka till Sverige tog bussarna med sig flyktingar som ville till Sverige eller andra platser på vägen tillbaka.

Söndag den 13 mars fylldes bussarna igen för en ny transport till Polen. Bakom det initiativet står förutom Nicolas Berglund av hans vänner. Initiativtagarna har finansierat resorna genom donationer från privatpersoner och från PwC och andra företag.

“Jag har arbetat inom försvarsmakten i tio år och har en del erfarenhet av krissituationer, men egentligen har ingen av oss gjort något sådant tidigare. Men man försöker göra det lilla man kan”, säger Nicolas Berglund in en kommentar på Linkedin.

En annan PwC-medarbetare, Femke van der Zeijden som är skatteexpert i på Stockholmskontoret har gjort en sajt som förmedlar boende och transport av flyktingar. Enligt PwC började initiativet med att Femke van der Zeijden, som studerat och bott i både Ryssland och Ukraina, ville hjälpa sina vänner att ta sig ut ur landet och hitta boende. Hon googlade fram organisationer och kontakter, och tipsade om olika vägar ut ur Ukraina.

“När mina vänner hade tagit sig ut frågade de om de kunde ge mina kontaktuppgifter till andra som också behövde hjälp. Då kom jag på idén med en sajt där de som har boende eller transport kan anmäla sig och där man enkelt hittar länkar till olika organisationer och initiativ. Jag tog hjälp av både svenska och globala kollegor och vi fick upp sajten på ett dygn”, säger Femke van der Zeijden i ett inlägg på Linkedin.

Sajten https://lnkd.in/erCCX_nq sprids nu via kontakter och med hjälp av appen Telegram, som är en motsvarighet till WhatsApp, LinkedIn och Facebook.

Länk till sajten: https://lnkd.in/erCCX_nq

Bussinitiativet finns på Instagram under @svenskabussarna

Martin Hammarström

[email protected]