PwC klättar i talangundersökning

"Krävs att man som bolag vågar gå före."

Business Sweden och klädjätten H&M är arbetsgivare som gifter sig bäst med nya talanger. Det framgår av 4Potentials senaste talangundersökning “Best talended company index”. Ingen av de fyra största revisionsjättarna hamnar på topp tio. PwC avancerar dock till en 16:e plats.

“Generellt tappar bolagen för att man satsar för lite på frågan. Det är inte alltid talang är en ledningsfråga utan man delegerar bort ansvaret. Det krävs också att man som bolag är modig och vågar gå före. HR-direktören är extremt viktig för att nå resultat”, uppger Fredrik Andersson på 4Potentials.

4Potentials undersökning mäter tre variabler; attraktion bland talanger, förmåga att rekrytera samt behålla talanger.

4potentials Talented companies

  1. Business Sweden

  2. H&M

  3. BCG

  4. Ascend

  5. Google

  6. EQT

  7. Lantmännen

  8. Centigo

  9. Capgemini

  10. Hilti

  11. IKEA

  12. Arla Foods

  13. Spotify

  14. Netlight

  15. Scandic

  16. PwC

  17. Acando

  18. Accenture

  19. Kinnevik

Källa: 4Potentials/Civilekonomen.

Bland konsultföretagen går BCG framåt från förra studien medan McKinsey backar något. Accenture tappar bland talanger. Bland konsultbolagen är det Ascend som har bäst trend. Fredrik Andersson noterar att konkurrensen från att starta eget ökar.

H&M har tidigare toppat listan de senaste åtta åren men tappar alltså förstaplaceringen till Business Sweden som ägs av staten och näringslivet tillsammans. Deras syfte är att främja den svenska exporten och investeringarna i Sverige.

Tidningen Civilekonomen har också rapporterat om rankingen skriver att banksektorn och den traditionella konsultbranschen som tidigare varit attraktiva miljöer har tappat.

“Bankerna har generellt blivit sämre på att nå talangerna. Managementkonsultföretagen faller på grund av att värderingarna hos unga förändrats. Unga sätter sitt sociala liv och familj i främsta rummet och är inte villiga att arbeta övertid lika mycket. Intresset för utlandsarbete faller också”, uppger Fredrik Andersson till till tidningen Civilekonomen.

Han framhåller sambandet mellan företagens tillväxt och vinst och deras förmåga att attrahera och framförallt behålla talanger.

“Genom att rekrytera fler talanger ökar bolagets lönsamhet och genom att behålla dem ökar omsättningen”, säger Fredrik Andersson.

4 potential erbjuder på sin webbplats företagen att mot betalning bli A-listat och finnas med på listan 25 talented companies. Detta påverkar dock inte företagens plats i undersökningen, uppger Fredrik Andersson på direkt fråga från Revisionsvärlden.

Finwire

[email protected]