PwC i Hongkong accepterar Bitcoin

Godtar den virtuella valutan som betalningsmedel för rådgivningstjänster.

Raymund Chao

”Vi är nöjda med att kunna ta emot kryptovalutor som betalningsmedel för våra tjänster”. Det säger Raymund Chao, ordförande I PwC Asia-Pacific i ett pressmeddelande. Tillkännagivandet ska kanske ses som ett PR-initiativ snarare än något som efterfrågats av kunderna, men PwC i Hongkong har gradvis kommit att bli allt mer engagerat i kryptovalutan. Bland annat genom rådgivning i så kallade initial coin offerings*, valutaväxling och inte minst genom lanseringen av olika kryptofonder.

Tjänster och produkter som bygger på blockkedjeteknik som Bitcoin spås kunna förändra affärslivet radikalt och de fyra stora revisionsjättarna har växande rådgivning på området. Såväl drivatbörsen Chicago Mercantile Exchange som optionsbörsen Chicago Board Options Exchange planerar för att införa terminshandel för Bitcoin, tecken på att valutan är på frammarsch.

Bitcoin handlas nu på toppnivåer, vid denna artikels publicering låg kursen närmare 11 362 dollar per enhet. Vid årsskiftet stod kursen i 1 013 dollar per enhet, vilket betyder en uppgång på drygt 1 000 procent hittills i år.

Enligt Economia är PwC i Hongkong först ut bland konkurrenterna att acceptera Bitcoin som betalningsmedel.

*) Initial Coin offerings är ett sätt för kryptobolag att finansiera bolagets affärsidé. Investerare som deltar i ett sådant investeringserbjudande kan liknas vid sådd- eller affärsänglar. Det ska dock inte blandas ihop med Initial Public Offerings, erbjudande om att köpa aktier i samband med att ett bolag noterar sig på börsen.

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se