PwC hjälper Hjärta till Hjärta

PwC i Örebro kopplar in kolleger i Rumänien för att utreda biståndsorganisationen Hjärta till Hjärtas kritiserade korgflätningsprojekt.

Radioprogrammet Kaliber har gjort en omfattande granskning av Hjärta till Hjärta, en biståndsorganisation med bas i Linköping som på kristen grund driver projekt i främst Östeuropa. Organisationen har varit på frammarsch, på mindre än två år har de insamlade medlen dubblerats, ifjol samlades över 6 miljoner kronor in i Sverige. Särskilt det så kallade korgprojektet har fått uppmärksamhet. I det har tiggare från svenska gator fått arbete med att fläta korgar i hemlandet Rumänien. Hjärta till Hjärta har också haft draghjälp från höga politiker, bland annat ett uttalat stöd av statsminister Stefan Löven.

Den positiva bilden av organisationen har fått en allvarlig törn i och med att Kaliber avslöjat låga ersättningsnivåer för korgmakarna och att flera rumäner hoppat av korgflätningen och är tillbaka i Sverige för att tigga. Kaliber har även berättat om svarta löner och obefintliga sjukförsäkringar, uppgifter som Hjärta till Hjärta dementerar. Ord står mot ord. Ett annat radioprogram, Medierna, har gett Hjärta till Hjärta stöd för sina uppgifter.

Anders Löthgren
Anders Löthgren ringde kollegerna i Rumänien

Nu har Hjärta till Hjärtas revisor, Anders Löthgren på PwC i Örebro, fått ett uppdrag att undersöka sakförhållanden angående anställningskontrakt och skatteinbetalningar.

”Det stämmer att Hjärta till Hjärta gett oss uppdraget. Jag samordnar detta och har ett team vid PwC i Rumänien som utför jobbet”, säger Anders Löthgren till Revisionsvärlden.

Han och kollegerna på PwC i Rumänien arbetar på löpande räkning även om kunden klargjort att jobbet inte får kosta hur mycket som helst. Pengarna till PwC hade kunnat gå till biståndsprojekten.

Korgar-220x100
Korgarna i väntan på transport

”Vi har gjort en ordentlig granskning av sakförhållandena, samtidigt som vi naturligtvis arbetar så kostnadseffektivt som möjligt”, säger Anders Löthgren.

En muntlig avrapportering till kunden gjordes redan fredag den 27 maj och i dagarna lämnas en skriftlig rapport som Hjärta till Hjärta planerar att offentliggöra.

 

 

Martin Hammarström

[email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *