Polisanmälan efter PwC-rapport

Oberoende granskning rullar upp misstänkt korruptionshärva i Göteborg.

fredrik-andren-pwc
Fredrik Andrén

SVT:s Uppdrag granskning sände i veckan ett program om misstänkt jäv och kopplingar mellan kommunala tjänstemän i Göteborg och Hero, ett företag som erbjuder boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn. Bland annat var den högsta chefen inom Göteborgs stads integrationsenhet med och tog fram avtal värda uppemot 140 miljoner kronor – för att sedan bli hög chef i samma bolag.

Skandalen har lett till ett oberoende granskningsuppdrag för PwC som på uppdrag av Göteborgs stad nystat upp delar av härvan i en rapport. PwC skriver att flera betalningar till Hero har gjorts i enlighet med muntliga överenskommelser om saker som inte behandlas i de skriftliga avtalen.

”Det kan inte uteslutas att Hero gynnats på ett otillbörligt sätt av otydlig, och ibland icke-existerande skriftlig avtalsdokumentation”, skriver PwC.

PwC menar att det kan vidtas arbetsrättsliga åtgärder, eventuellt kan det vara frågan om tjänsteförseelse. Efter rapporten har Michael Ivarson, förvaltningschef på sociala resursförvaltningen, gjort en polisanmälan till Riksenheten mot korruption. Kommunen vill inte säga vem eller vilka som polisanmälts.

”Har det förekommit korruption eller mutor i det här, då är det rättsvårdande instanser som ska utreda det. Sedan ska jag inte föregå den utredningen”, säger Michael Ivarson till Uppdrag granskning.

PwC rapporten har skrivits av Fredrik Andrén, certifierad kommunal revisor på PwC:s kontor i Halmstad. Uppdraget baseras på Göteborgs stads ramavtal med PwC. Jobbet är ännu inte fakturerat men beräknad tid för uppdraget uppgår till maximalt 90 timmar, enligt staden.

PwC fick uppdraget efter att Uppdrag granskning begärt ut stora mängder handlingar, bland annat de berörda chefernas e-post.

Martin Hammarström

[email protected]