PE Accounting värderas till en kvarts miljard

SEB går in som delägare i redovisningstjänsten.

Olle Rydqvist

Ekonomitjänsten PE Accounting får SEB som delägare och stärker samtidigt samarbetet med storbanken.

”Med SEB som delägare kommer systemutveckling som annars kan ta lång tid kunna ske tillsammans på ett effektivare sätt. Vi ökar helt enkelt innovationskraften till fördel för våra gemensamma kunder”, säger Olle Rydqvist, vd och en av grundarna till PE Accounting i ett pressmeddelande.

PE Accounting är en redovisningsbyrå som utvecklat egen mjukvara och som riktar sig mot större kunder. Byrån gör ingen nyemission i samband med SEB-affären, utan det är de befintliga ägarna som säljer delar av sina innehav. SEB vill inte säga hur stor andel av PE man köper, men ägarandelen uppges vara “betydande och strategisk” och transaktionen värderar PE Accounting till 250 Mkr.

Fredrik Ljungblad, segmentmanager SME, Corporate Market på SEB, tror att PE Accounting och SEB tillsammans kan utveckla nya typer av tjänster.

”Det kan handla om att hantera valutor i samband med utlandstransaktioner, nya finansieringsformer, försäkringslösningar för personalen och pensionslösningar. En del av detta finns redan idag, men det är ganska outvecklat. Andra delar finns inte på plats idag, men vi kommer att utveckla dem”, säger Fredrik Ljungblad till Revisionsvärlden.

Kommer PE Accountings kunder att låsas till SEB?

”Nej, vi tror inte på att låsa in kunder. Även om lösningarna kanske i ett första steg bara fungerar för SEB-kunder, vill PE Accounting ha system som stödjer andra banker också. På samma sätt vill SEB jobba tätt ihop med olika leverantörer av redovisningsmjukvara. De lösningar vi tar fram med PE och andra avser vi över tid att lyfta ut till hela marknaden. På så vis arbetar vi inkluderande och bygger en ny marknad – tillsammans med våra partners”, säger Fredrik Ljungblad.

SEB:s Kristina Söderberg kommer att ta plats i PE Accountings styrelse. Där sitter idag riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson, Andreas Granstedt, Jeanette Anttilla, Olle Rydqvist samt affärsängeln Tuva Palm.

PE Accounting är en ekonomitjänst som riktar sig till tjänsteföretag med 5-500 anställda. Bolaget säger sig idag ha omkring 600 kunder och omsatte 2017 43 Mkr.

PE Accounting kan jämföras med Wint, som har fler men mindre kunder. Wint omsatte 2017 31 Mkr och hade 1300 kunder.

Martin Hammarström

[email protected]