Pågen, Easypark och Ellos prisades av Deloitte

Tolv onoterade bolag prisade i Nasdaq-sponsrade storsatsningen Best Managed Companies (BMC).

Therese Kjellberg

Svenska Deloitte delade på torsdagen för första gången ut priset Best Managed Companies (BMC). Priset beskrivs som en ”storsatsning” och sponsras av Nasdaq. Tolv onoterade företag mottog årets utmärkelse, bland dem e-handlaren Ellos Group, affärsinformationsföretaget Bisnode och parkeringsappen Easypark. Utdelningsceremonin ägde rum på Fotografiska museet i Stockholm. Tanken är att BMC ska bli ett årligt återkommande event. Bolagen ansöker om priset. 20 företag har deltagit i ansökningsprocessen och en oberoende jury har valt ut de 12 företag som anses uppfylla kvalitetskraven. Strategisk inriktning, operationell kapacitet, företagskultur och ekonomisk utveckling bedöms.

Juryn har bestått av Jenny Rosberg, vd för ROPA Management, entreprenör och styrelseproffs, Kim Persson, serieentreprenör för bolag som Lenson och ApoHem, grundare och vd för Sjö&Hav Outdoor Care samt Håkan Sjögren, Managing Director och ansvarig för noteringar på Nasdaq i Stockholm.

”Företagen söker in till Sweden Best Managed Companies av flera skäl. Själva processen i sig är mycket givande, även om man inte fortsätter hela vägen just denna gång och erhåller utmärkelsen. Vi är mycket nöjda med arbetet under det första året och har fått mycket god respons från samtliga företag som deltagit”, säger Therese Kjellberg, partner på Deloitte och ansvarig för BMC.

Hur mycket pengar och engagemang lägger ni ned på Best Managed Companies jämfört med exempelvis Technology Fast 50?

”Resurserna för Sweden Best Managed Companies handlar mest om vårt interna engagemang som läggs ned i samarbete med företagen som deltar. Våra etablerade projekt som Almedalen, Guldklubban och Fast 50 har olika inriktningar. Best Managed Companies utvärderar hela bolag, dess processer och ledning. Fast 50 fokuserar på tillväxt i snabbväxande teknologibolag och Guldklubban förtjänstfulla ordförandeskap i noterade och onoterade bolag”, säger Therese Kjellberg.

Best Managed Companies grundades ursprungligen av Deloitte i Kanada 1993 och har sedan dess etablerats i över 20 länder runt om i världen.

Här är alla vinnare 2019:

Axel Christiernsson International

Axel Christiernsson är en av Europas största tillverkare av smörjfett. Europa och USA är de huvudsakliga marknaderna, men företaget exporterar även till andra geografier som Afrika och Asien.

Etableringsår: 1888
Huvudkontor: Nol
Antal anställda: 295

 

Bisnode Sverige

Bisnode bidrar till att göra vardagen enklare och gör det genom att varje dag leverera tusentals beslutsunderlag till företag, myndigheter, kommuner och organisationer. Med hjälp av Bisnodes kvalitetssäkrade data kan kunderna fatta kloka beslut som ökar lönsamheten och utvecklar deras affär.

Etableringsår: 2006
Huvudkontor: Stockholm
Anställda: 2 069

EasyPark

Easypark gör det möjligt för förare att betala sin parkering via mobilen i 900 städer och 14 länder. I ett större perspektiv hjälper Easyparks teknologi företag, aktörer och städer att administrera, planera och hantera sin parkering.

Etableringsår: 2001
Huvudkontor: Stockholm
Anställda: 250

Ellos Group Holding

Ellos Group är i dag en av Nordens ledande aktörer inom e-handel för mode och heminredning. På e-handelsplatserna Ellos.se, Jotex.se, Stayhard.se och nyligen lanserade Homeroom.se kan närmare 1,6 miljoner aktiva kunder ta del att ett brett, prisvärt och attraktivt utbud av starka egna och externa varumärken.

Etableringsår: 1947
Huvudkontor: Borås
Anställda: 600

Engcon Holding

Engcon är en världsledande leverantör av effektiva helhetskoncept för grävmaskiner. Engcons lösningar bygger på deras tiltrotator, en handled för grävmaskinen. Den gör att skopan kan tilta och rotera.

Etableringsår: 1990
Huvudkontor: Strömsund
Anställda: 270

Hemfrid

Hemfrid förenklar människors vardag genom trygga och prisvärda hushållsnära tjänster, exempelvis städning, flytt och barnpassning.

Etableringsår: 1996
Huvudkontor: Stockholm
Anställda: 2 111

Ox2 Group

OX2 erbjuder hållbara och ekonomiskt attraktiva produkter och tjänster inom storskalig vindkraft och förnybar energi. Genom att öka tillgången på förnybar energi driver OX2 omställningen mot ett helt förnybart energisystem och en hållbar framtid.

Etableringsår: 2004
Huvudkontor: Stockholm
Anställda: 150

Piab Group

Piab erbjuder smarta lösningar för en automatiserad värld och hjälper tusentals slutanvändare och maskintillverkare inom e-handelslogistik, livsmedel, läkemedel, bilindustri och andra tillverkningsindustrier med att förbättra energieffektivitet, produktivitet och arbetsmiljö.

Etableringsår: 1951
Huvudkontor: Stockholm
Anställda: 485

Profoto Holding

Profoto har ett helhjärtat engagemang för ljussättning – eller ljusformning som de helst kallar det. Företagets mål är att flytta fram gränserna, ta fram de allra bästa produkterna och dela med sig av kunskap för att inspirera alla som brinner för att skapa fantastiska bilder.

Etableringsår: 1968
Huvudkontor: Stockholm
Anställda: 120+

Pågen

Pågen är Sveriges ledande bageri inom förpackat färskt bröd, jäst kaffebröd, skorpor och kakor som är naturligt goda. Företaget bakar, utvecklar och marknadsför ett bagerisortiment som är särskiljande, lönsamt och konsumentens självklara val.

Etableringsår: 1878
Huvudkontor: Malmö
Anställda: 1 483

Roxtec logoRoxtec

Roxtec skapar och säljer tätningssystem för kabel- och rörgenomföringar. Med smarta lösningar hjälper företaget kunder i hela världen att förbättra sin säkerhet, effektivitet och lönsamhet.

Etableringsår: 1990
Huvudkontor: Karlskrona
Anställda: 759

Sigma Technology Group

Sigma Technology Group är en global leverantör av produktinformation, inbyggda system och mjukvarudesign samt offshoreutveckling. Företaget är experter med passion för teknik och information och sätter stolthet i att alltid förbättra sina leveranser.

Etableringsår: 1997
Största kontor: Göteborg
Anställda: 800

Källa: Deloitte

Martin Hammarström

mh@revisionsvarlden.se