Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration.

Ditt konto

Sök

Unik kartläggning – Norrbotten har högst andel ”källarbyråer”.

Nyhet

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Jan Söderqvist

I Östergötland är andelen revisions- eller redovisningsbyråer som är anslutna till branschorganisationerna Srf eller FAR mer än dubbelt så hög som i Norrbotten. Vissa menar att icke-anslutna byråer inte upprätthåller tillräcklig hög standard, eller ens följer gällande regelverk. Andra hävdar att det finns fler sätt att garantera att en bra produkt levereras.

Över 22 000 bolag har registrerat sig hos Bolagsverket som konsultverksamheter inom redovisning, revision eller skatterådgivning. Visma uppskattar antalet aktiva revisions- eller redovisningsbyråer i Sverige till drygt 21 000 stycken. Tre fjärdedelar av alla dessa bolag omsätter mindre än 1 miljon kronor/år. En del bedriver en mycket begränsad verksamhet. Andra ingår i byråstrukturer där ett antal delägare med egna AB har ett gemensamt KB. Revisionsvärlden har med hjälp av UC matchat medlemsbyråer hos FAR/Srf konsulterna med bolagsverkets statistik och identifierat 1579 auktoriserade byråer. Om man jämför denna siffra med de totalt 22 000 företagen ger det en anslutningsgrad på FAR, Srf (eller båda) på 7 procent. Även om siffran är i underkant (givet att vissa byråer är uppbyggda av många bolag men endast figurerar en gång hos FAR/Srf) sätter undersökningen fingret på att många, framför allt mindre, redovisningsbyråer verkar utanför branschorganisationer och -standarder. Anslutningsgraden varierar mellan olika län. Östergötlands län har högst anslutningsgrad, med 8,8 procent, medan Norrbottens län har lägst, på 3,4 procent.

Magnus Persson

Anslutningsgrad till Srf konsulterna/FAR

Östergötland: 8,8%
Dalarna: 8,3%
Västerbotten: 7,8%
Örebro: 7,2%
Jämtland: 7%
Gotland: 7%
Västmanland: 6,1%
Värmland: 6,1%
Kronoberg: 5,6%
Skåne: 5,6%
Gävleborg: 5,5%
Stockholm: 5,4%
Kalmar: 5,3%
Västra Götaland: 5,3%
Halland: 4,8%
Södermanland: 4,6%
Blekinge: 4,2%
Jönköping: 4%
Norrbotten län: 3,4%

Källa: Revisionsvärlden/ UC

Magnus Persson, auktoriserad revisor och ägare av revisionsbyrån Sydrev i Skånes län. Skåne är ett av det län där anslutningsgraden är under genomsnittet, och Persson tycker att statistiken är oroväckande. ”Skrämmande siffror” säger han till Revisionsvärlden.

”Vi lägger ner oerhört mycket pengar på att vara med i branschorganisationer. Man får ju en kvalitetssäkrad produkt. Jag vet av erfarenhet att de här jag kallar för källarbyråer, eller icke-anslutna byråer, har inte samma kvalitet över huvud taget.”

Enligt Persson är byråer som inte är anslutna till FAR/Srf är det största hotet mot redovisningsbranschen och menar att byråerna inte alls upprätthåller samma kvalitet som branschanslutna byråer.

”De prisar ju in sig. De sänker en hel bransch med en prissättning som egentligen inte är rimlig om man följer gällande regelverk. Du kan inte säkerställa, när du går till en källarbyrå och får din bokföring gjord, att den är gjord enligt gällande regelverk. Det går inte.”

Persson menar att det inte är rimligt för en byrå att kunna erbjuda så låga priser och fortfarande kunna garantera att det är gjort på rätt sätt.

Vismas branschexpert Jan Söderqvist delar inte Perssons bild av icke-anslutna byråer. Han menar att det är en missuppfattning att byråer som inte är auktoriserade nödvändigtvis skulle vara underkvalificerade.

”Det finns enormt duktiga människor, speciellt bland de här enmansbyråerna som väljer på grund av sin specialistkunskap att jobba som enmansbyråer. Många små byråer är kolossalt duktiga men väljer att inte ha den här auktorisationen”, säger Söderqvist till Revisionsvärlden.

Söderqvist menar att anledningen till att vissa byråer inte väljer att auktorisera sig helt enkelt beror på att kunderna inte ser värdet i det.

”Det är en kostnad som egentligen inte genererar mera intäkter.”

Söderqvist lägger dock till att en auktorisation kan ha andra fördelar.

”Auktorisation är bra för att attrahera medarbetare och vidareutveckla medarbetare i sin yrkesroll. Jag tror att duktiga rådgivare alltid har en framtid i branschen oavsett auktorisation eller inte”.

Yeo Dahlström

Yeo Dahlström är redovisningskonsult och driver redovisningsbyrån Stanza. Byrån har vuxit snabbt (utsågs till ”Årets tillväxtbyrå 2019 i Värmlands län” av Revisionsvärlden). Stanza tillhör den gruppen byråer som inte är anslutna till Srf eller FAR.

”Vi har valt att inte ansluta oss för att vi är ingen auktoriserad redovisningsbyrå. Dels för att inga konsulter har haft det med sig när de anställts på Stanza och dels för att ingen pratat om auktorisation hos oss än”, skriver hon i ett mail till Revisionsvärlden.

Yeo Dahlström har inte sett någon omedelbar nytta i att gå med i Srf, och delar Söderqvists upplevelse om att kunderna inte ser värdet i en auktorisation.

”Tyvärr har inte auktorisationen heller riktigt slagit igenom med den kvalitetsstämpel som det innebär hos kunder eller för oss som jobbat i yrket och min upplevelse är heller inte att löneläget förändras för att du går in eller får en auktorisation”, säger hon.

Dahlström hävdar att det finns andra insatser man kan göra för att försäkra kvalitet, utan att nödvändigtvis bli auktoriserad.

”Hos oss försöker vi kvalitetssäkra vår redovisning och våra bokslut genom de revisioner som delar av kundstock har och att vi som jobbat i yrket en längre period stöttar och supportar dem som är lite nyare. Än så länge har det fungerat hos oss och i vår organisation.”

Magnus Persson delar bilden av att kunder inte alltid ser värdet av att välja en auktoriserad byrå, och tycker att både marknaden själv och branschorganisationerna kan vara bättre på att förmedla varför man borde gå med. Han tycker att organisationerna lägger för stort fokus för att enskilda redovisningskonsulter ska auktoriseras, istället för att försöka få fler byråer att ansluta sig.

”Problemet är inte att vi har för få auktoriserade redovisningskonsulter. Problemet är att vi har för få byråer generellt som är anslutna till branschorganisationerna, som tar del av den kunskapen som finns, för att kunna förmedla bättre produkter.”

Persson föreslår att branschorganisationerna kunde börja jobba mer tillsammans med aktörer, som till exempel banker och konkursadvokater, för att kunna upplysa om vikten av att använda en branschansluten byrå. Han föreslår konkret att banker kunde vara mer restriktiva med att ge ut lån till företag som inte använder sig av en FAR/Srf-ansluten byrå.

”Jag tycker att de borde trycka hårdare på att om du ska kunna låna den här miljonen, så vill vi att du har din redovisning hos en FAR-ansluten eller Srf -ansluten byrå, för att vi ska veta att beslutsunderlaget är korrekt”, säger Persson.

Senaste från Revisionsvärlden