Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration.

Ditt konto

Sök

Så stort är PE-ägandet på kontinenten

En ny rapport sätter den private equity-drivna omstöpningen av redovisnings- och revisionsbranschen i ett spännande europeiskt perspektiv.

Analys

Det är den Brysselbaserade branschorganisationen Accountancy Europe som i rapporten Private equity investments in accountancy firms – Trends and insights in European markets beskriver riskkapitalbolagens intåg i redovisning- och revisionsbranschen, land för land.

Här är några punkter jag själv tar med mig från rapporten:

  • Över 150 private equity-bolag (PE-bolag) är eller har varit investerade i sektorn. De firmor vi känner från nordisk horisont är bara toppen av ett isberg. Totalt har Accountancy Europe hittat 571 PE-backade affärer under åren 2015–2025. PE-aktiviteten har vuxit markant på senare år. Mellan 2015 och 2022 var antalet affärer 10–20 per år, men år 2023 gjordes över 100 transaktioner och 2024 nästan 200 stycken. År 2025 kan bli ett rekordår.
  • Precis som i Norden startade PE-bolagen med redovisning och lön, det är först på senare år som bolagen börjat investera i revision. Hittills är 60 procent av de PE-drivna affärerna inom redovisning och skatt medan resten karaktäriseras som revisionsbyråer. Precis som i Sverige är revision hett just nu. I år är hälften av affärerna revisionsrelaterade.
  • PE-kapitalets intåg i den europeiska redovisningssektorn startade redan 2015, främst i Storbritannien. Det var alltså tre år innan de svenska startskotten: Att IK Investment Partners köpte PwC:s och KPMG:s verksamheter inom redovisning och lön samt att Altor blev huvudägare till det som idag heter Ludvig & Co.
  • Majoriteten av de PE-drivna affärerna (över 40 procent) har hittills skett i Storbritannien. Det förklaras bland annat private equitysektorn stora närvaro i landet samt ett stort antal medelstora byråer. Mellan 2015 och 2020 var PE-aktiviteten i Storbritannien relativt blygsam, med mellan 4 och 18 transaktioner per år. Under åren 2019 och 2020 gjordes mycket få affärer vilket förklaras av Brexit och covid-pandemin. Från och med 2021 har aktiviteten ökat stadigt. I fjol gjordes hela 77 transaktioner. Storbritannien står även för några av de största transaktionerna hittills i Europa. Exempelvis köpte nederländska Waterland år 2023 in sig i Moore Kingston Smith en av de 20 största brittiska revisionsbyråerna. Året därpå köpte Cinven en del av Grant Thornton UK. En brittisk koncern med stark närvaro i Norden är Azets, som backas av Hg Capital.
  • Norden är efter Storbritannien den region i Europa där PE-aktiviteten är störst, enligt rapporten. I Norden har Accountancy Europe hittat 146, vilket skulle utgöra 25 procent av alla affärer. Då ska man ha i åtanke att de nordiska ländernas BNP endast motsvarar drygt 7 procent av hela Europas BNP. Dock vill jag flagga för att Accountancy Europe långt ifrån hittat alla genomförda affärer. Revisionsvärlden (RV) har sedan 2018 skrivit om cirka 150 transaktioner i Sverige, vilket är tre gånger så många som Accountancy Europe hittat. Då inkluderar RV även köp som inte finansieras av PE-bolag, exempelvis börsnoterade Talenoms och privatägda Contrados många förvärv i Sverige. Även med hänsyn till detta är det ingen tvekan om att Accountancy Europe missat mycket, även RV:s siffror är troligen för låga.
  • Efter Storbritannien och Norden är Nederländerna, Belgien, Frankrike och Irland länder med många PE-drivna affärer. I Nederländerna uppges 21 procent av revisionsfirmorna utan börsnoterade kunder (non-PIE) har PE-ägare, och andelen väntas öka till 30 procent under 2025. Stora affärer inkluderar AnaCap investering i DK Accountants, Inflexion som gått in i Baker Tilly NL samt Rivean som gått in i Crowe Foederer. I grannlandet Belgien har redovisningsgruppen PIA vuxit snabbt med stöd av PE-firman Baltisse. I Frankrike nämns Waterlands minoritetsinvestering i COGEP, landets sjunde största revisionsbyrå samt In Extenso, en fransk motsvarighet till Aspia som har franska Deloittes redovisningsdel som grund.

Källa: Accountancy Europe

Rapporten konstaterar att private equity numera måste ses som en etablerad del av redovisnings och revisionsbranschen. PE erbjuder kapital och expertis men väcker också frågor kring bland annat opartiskhet och oberoende samt kvalitet i revision och rådgivning.

”Accountancy Europe kommer att följa utvecklingen och planerar framtida arbete kring både risker och möjligheter. Ett mål är att skapa en plattform för diskussion mellan branschaktörer, investerare och tillsynsmyndigheter”, avslutar branchorganisationen rapporten.

Länk till rapporten.

Mer i ämnet: Konsolidering

Senaste från Revisionsvärlden