Så mycket fick PwC för Aspia

För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?

Jonas Köpniwsky
Revisionsjätten PwC ökade omsättningen med 9 procent till 5,7 miljarder kronor under det brutna räkenskapsår som slutade den 30 juni i år. Direkt efter att böckerna stängdes gjordes jätteförsäljningen av redoviningsdelen Aspia till IK Investment Partners, räknas Aspia bort landade omsättningen på 4,7 miljarder kronor.
”Vi fortsatte att leverera på våra målsättningar att ha rätt kvalitet i allt vi gör, vara en attraktiv arbetsgivare och ha det mest ansedda och högst rankade varumärket”, säger PwC:s PR-chef Jonas Köpniwsky.
Rörelseresultatet minskade med över 100 Mkr till 497 Mkr, vilket Köpniwsky förklarar dels med transaktionskostnader vid försäljningen av Business Services, dels kostnader för PwC:s ”strategiska omfokusering” som bland annat innebär en marknadsoffensiv när det gäller revision och rådgivning till mindre företag och flytt av revisorer från småorter.
”Det underliggande resultatet översteg föregående år”, säger Jonas Köpniwsky.

Källa: PwC:s årsredovisning 2017/2018
Av bokslutet framgår att PwC fick 1,6 miljarder kronor för Aspia, trots att transaktionen främst påverkar innevarande års rapportering. Försäljningen till IK föregicks av interntransaktioner hos PwC, där Aspia fick ett bokfört värde på 117 Mkr. Vid försäljningen uppstod en reavinst på 1483 Mkr. Reavinsten, minus de drygt 100 Mkr i extrakostnader som transaktionen medförde ska delas ut till de 239 personer som var PwC-partners den 30 juni. Det blir 5,7 Mkr i snitt, men variationen inom partnergruppen är stor och utdelningen sprids ut över tre år.
”Överskottet från transaktionen planeras att i december 2018 delas ut till de personer som var partners i PricewaterhouseCoopers i Sverige AB per 30 juni 2018. Utdelningen per partner förväntas uppgå till mellan cirka 2 och 20 Mkr beroende på aktieinnehav. Partners har överenskommit om att 75 procent av utdelningen lånas in till ett av partners gemensamt ägt förvaltningsbolag och återbetalas över 3 år förutsatt att delägaren inte begått avtalsbrott, som till exempel att övergå till konkurrerande verksamhet. Utbetalningen över 3 år syftar till att kompensera för nedgången i den löpande partnerersättningen som bortfallet av resultatbidraget från Business Services och de särskilda satsningarna på affärsutveckling och personalinvesteringar förväntas innebära de närmaste åren”, skriver PwC i årsredovisningen.

Källa: PwC:s årsredovisning 2017/2018
Enligt Jonas Köpniwsky kommer behovet av investeringar och marknadssatsningar att vara extra stort under de närmaste åren. Dessutom är ju Business Services sålt varför den verksamheten inte kommer att kunna bidra till resultatet framöver. Detta sammantaget sätter press på vinsten framöver. Konstruktionen med det partnerägda förvaltningsbolaget är alltså ett sätt att kunna upprätthålla de årliga utbetalningarna till partners ”på en god nivå”. Av fjolårets vinst delades exempelvis 579 Mkr ut, i snitt 2,4 Mkr per delägare.
När det gäller de kvarvarande verksamhetsdelarna går Advisory starkast, omsättningen ökade med hela 16 procent.
”Det har varit en fortsatt stark M&A-marknad som drivit efterfrågan på våra transaktionsrelaterade tjänster. Därutöver har fler kunder valt oss som transformationspartner kring sina mest prioriterade utmaningar i affären och inom den finansiella sektorn för att kunna efterleva nya krävande regelverk.
Även revisionsdelen Assurance har hade ett bra år med en tillväxt på 8 procent. Både stor och småbolagsrevision tycks gå bra.
”Hela vår revisionsverksamhet har haft bra tillväxt, med särskilt stark efterfrågan på tjänster kopplat till risk och IT-säkerhet”, säger Jonas Köpniwsky.
Redovisnings- och lönedelen, det som idag utgör grunden i Aspia, växte med 7 procent under sista verksamhetsåret i PwC. Det ska jämföras med 8 procents tillväxt under de senaste åren. PwC är nöjt med hur verksamheten utvecklades inför överlämningen till IK Investment Partners.
”Vi är väldigt nöjda med hur Business Services utvecklades under året med hänsyn till genomförandet av ägarförändringen”, säger Jonas Köpniwsky.
Revisionsvärlden har skrivit om hur kontorschefer lämnat PwC i samband med Aspiaförsäljningen, dels med motivet att de gillar kombiuppdrag, dels för att de inte vill byta kontor när revisionen på vissa håll flyttas från mindre orter. Så har exempelvis skett i Helsingborg och Piteå.
Hur tycker ni att flytten av revisorerna från småorter fungerat, hittills?
”Vi har valt att ha färre fysiska kontor, men vi lämnar inte kunderna på övriga orter. Våra revisorer och rådgivare fortsätter att arbeta även på dessa marknader. Några medarbetare vars lokala fysiska PwC-kontor stängts har valt att lämna oss, men den effekten har varit marginell. Genom att organisera oss i större enheter får vi bättre utvecklingsmöjligheter för medarbetarna, möjlighet att hålla en bredare lokal kompetens, öka kvaliteten och öka effektiviteten. Det är en förutsättning för vår nya storsatsning på revision och rådgivning till små och medelstora företag”, säger Jonas Köpniwsky.
Läs även kommentaren till Aspias prislapp: Dyrt eller billigt.

PwC Stockholm