Åtal mot Läkarleasings huvudägare
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Revisionsvärlden har tidigare skrivit om hur KPMG av ”integritetsskäl” hoppade av revisionsuppdraget i Läkarleasing. Augusti i fjol tog sig Roland Brehme på Allegretto Revision i Stockholm an uthyrningsföretaget och han drog direkt igång med revisionen av 2016 års räkenskaper, som var försenad på grund av KPMG-avhoppet. En månad senare var han klar med revisionsberättelsen, som var oren.
”Styrelsen har under året beviljat ett lån på 1 173 tkr i strid med 21 kap. aktiebolagslagen”, skriver Roland Brehme i revisionsberättelsen och konstaterar samtidigt att hela beloppet har återbetalats efter räkenskapsårets utgång.
Nu åtalar Ekobrottsmyndigheten storägaren vid Stockholms tingsrätt. Han har länge haft en tongivande roll i bolaget men har nu lämnat styrelsen. Rubriceringen är brott mot aktiebolagslagen och av stämningsansökan framgår att den tilltalade “uppsåtligen eller av grov oaktsamhet lämnat ett förbjudet penninglån av Läkarleasing Sverige Aktiebolags medel till sig själv…”.
”Att lånet har betalats tillbaka har ingen betydelse, det är fortfarande brottsligt”, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör vid Ekobrottsmyndigheten.
Skulle domstolen fälla kan det bli fängelse. Storägaren förnekar brott.
Roland Brehme hade tre anmärkningar i sin revisionsberättelse, och det är just miljonlånet som nu blir föremål för åtal. Han är fortfarande bolagets revisor.
Läkarleasing är ett av Sveriges största bemanningsföretag inom vården och har hyrt ut vårdpersonal till samtliga svenska landsting. Bolaget omsatte 2016 över en halv miljard.
Revisionsvärlden rapporterade i augusti i fjol om hur KPMG-revisorn, bara ett par dagar efter att han hoppade av uppdraget för Läkarleasing, anmäldes till Revisorsinspektionen, i vad som såg ut att vara ett motdrag från Läkarleasing. Det disciplinärendet har efter utredning skrivits av.
Rättelse: I en tidigare version av denna artikel stod att stod att det var Brehme som anmälde huvudägaren till Ekobrottsmyndigheten. Enligt minoritetsägaren Tobias Edström var det dock han som anmälde.