Revisor sugs in i ägarstrid om bemanningsbolag

För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?

Läkarleasings årsredovisning 2015, not 12.
En auktoriserad revisor och delägare vid Grant Thornton polisanmäls för grovt osant intygande. Han var under räkenskapsåren 2006 t.o.m. 2015 påskrivande revisor i Läkarleasing, Sveriges största vårdbemannare. Anmälan har lämnats in av Tobias Edström, arg minoritetsägare i Läkarleasing och tidigare vd för det norska dotterbolaget Legeleasing. Edström var även styrelseledamot i moderbolaget och under en kort period även t.f. vd.
Genom polisanmälan sugs Grant Thornton in i en infekterad konflikt mellan Edström och Läkarleasings grundare och huvudägare. Bråket gäller aktier. Edström hade i egenskap av vd kunnat köpa 20 procent av det norska dotterbolaget Legeleasing och dessutom en aktiepost i huvudbolaget. I juni år 2015 skar det sig mellan Edström och huvudägaren. Det tycks då ha skett förhandlingar om Edströms aktier, men ingen affär.
Edström försökte i det läget sälja sina aktieposter i båda bolagen till en större norsk institution, mot huvudägarens vilja. Edström hävdar att spekulanten var villig att betala 15 miljoner norska kronor bara för posten i Legeleasing, men att försäljningen misslyckades. Detta eftersom Läkarleasing förnekade (och fortfarande förnekar) Edströms ägande i Legeleasing då han inte ska ha fullgjort sina åtaganden förknippade med köpet.
I Läkarleasings årsredovisning för 2015 uppges i not 12 att moderbolaget äger hela det norska dotterbolaget. Det hävdar Edström är en felaktig uppgift och han gör fortfarande anspråk på 20 procent. Hans ägande erkänns av norska myndigheter, men alltså inte av Läkarleasing. Det påstådda felet gjorde enligt Edström att försäljningen till institutionen gick i stöp.

Ägaruppgifter ur norska Bedriftsdatabasen.
Edström hävdar att revisorn tagit huvudägarens parti i konflikten och gjort sig skyldig till ”grovt osant intygande” när han skrev under Läkarleasings årsredovisning för 2015. Det ska dock sägas att Edström själv när han var toppchef skrev under årsredovisningen för 2014 som inte heller den har med hans ägande i det norska dotterbolaget. Även årsredovisningen för 2016, som granskats av Moore Stephens Allegretto, anger att innehavet uppgår till 100 procent, men med följande brasklapp:
”Det råder en viss osäkerhet avseende det korrekta ägarskapet av 20% av aktierna i LegeLeasing Norge AS men eftersom Läkarleasing Sverige AB anser att det avtal som ingåtts inte har följts, och att aktierna därmed har gått tillbaka till Läkarleasing Sverige AB, har detta innehav hanterats som helägt.”
Polisinspektör Magnus Berntsen bekräftar att man tagit emot anmälan och startat en förundersökning men vill inte säga något om sannolikheten för att revisorn åtalas.
”Vi har startat en förundersökning och samarbetar med åklagare”, säger polisinspektör Magnus Berntsen.
På Grant Thornton tar man anmälan med ro.
”Vi har noterat att det gjorts en polisanmälan om osant intygande men vi är trygga i förvissningen om att vi agerat helt korrekt och att all dokumentation stöder denna uppfattning. Vi är övertygade om att det här snart är utagerat”, skriver den polisanmälde revisorn i ett mejl.
Anmälan kan ses som en del i ett veritabelt krig som Edström driver ett mot Läkarleasings huvudägare. De två har haft en tvist i Stockholms tingsrätt som rör betalning för hans aktiepost i moderbolaget Läkarleasing. De såldes av huvudägaren till Edström i samband med att denne fick köpa aktier i det norska dotterbolaget. Där dömde tingsrätten i april Edström att betala 10 Mkr till huvudägaren, plus ränta och rättegångskostnader.
Tobias Edström uppger till Revisionsvärlden att han lämnat in sammanlagt tre polisanmälningar mot huvudägaren. I alla fall en av dessa är nedlagd. Edström säger till Revisionsvärden att han ”är långt ifrån färdig” och att han just nu sammanställer vittnesuppgifter från före detta anställda på Läkarleasing för att polisanmäla personer i Läkarleasings ledning för grovt förtal.
Grant Thornton lämnade revisionsuppdraget på stämman 2016. Deras sista revisionsberättelse var oren. Förutom att bolaget inte betalat skatter och avgifter i tid var årsredovisningen för 2015 kraftigt försenad. Revisorn har fått en erinran av Revisorsinspektionen för att han underlät att meddela åklagaren när Läkarleasings bokslut inte kom in, se tidigare artikel.
Nästa byrå att ta sig an Läkarleasing blev KPMG. De hoppade av uppdraget i mitten av 2017. Avhoppet gjordes av ”integritetsskäl” och i ett läge då Läkarleasings bokslut för 2016 bör ha varit i det närmaste klart.
Den 17 augusti 2017 registrerades en ny revisor för Läkarleasing, Roland Brehmer på Allegretto Revision i Stockholm.
Fotnot: I en tidigare version av denna artikel angavs att Läkarleasing hade uppgifter om ägandet i dotterbolag i not 9 i ÅR för 2015, det är rättat till not 12. Tidigare nämndes huvudägarens namn i artikeln, men han ville att namnet skulle strykas, vilket Revisionsvärlden gjorde.