Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration.

Ditt konto

Sök

”Inte är klandervärt i sig att ha haft ett tillsynsärende hos oss”

Nyhet

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

Revisorsinspektionen (RI) slopade ”disciplinärenden” som egen tillsynskategori den 2 april. Det som förr kallades ”disciplinärenden” kommer i stället att bakas in i kategorin ”riskbaserad tillsyn”. Den kategorin inrymmer exempelvis anmälningar från FAR, Skatteverket eller missnöjda kunder; plus granskningar som initieras av sådant RI själva läser om i media.

Revisorsinspektionens chefsjurist Anders Ahlgren förklarar bakgrunden till förändringen.

”Förhoppningsvis ska det bli tydligare att om man som revisor står under tillsyn är det ett naturligt inslag i yrkesverksamheten att det ibland förs fram sådan kritik som vi som tillsynsmyndighet ska utreda närmare, men att det inte i sig är klandervärt att ha haft ett tillsynsärende hos oss. Själva beteckningen ”disciplinärende” har riskerat att leda tankarna fel.”

Varför var det missvisande att som tidigare på förhand, innan utredning, klassificera ett ärende som disciplinärende?

”Vi anser att det inte ska ses som klandervärt i sig att vara föremål för tillsyn – oavsett om det rör sig om individrelaterat tillsyn eller regelbunden kvalitetskontroll – utan att det avgörande är om det påförs en disciplinär åtgärd eller inte. Att då klassificera alla ärenden om individtillsyn som disciplinärenden riskerar att förmedla den felaktiga uppfattningen att det på förhand går att säga att det finns brister i arbetet hos den som utreds. Vår statistik visar tvärtom att cirka två tredjedelar av alla ärenden om individtillsyn skrivs av, d.v.s. leder inte till någon disciplinär åtgärd, efter att de frågeställningar som föranlett att ärendet öppnats har utretts.”

Kommer det fortfarande vara lika många ärenden som når tillsynsnämnden?

”Vi har inte förändrat utgångspunkterna eller arbetssättet för tillsynsarbetet, så vi ser inte några skäl till att antalet ärenden som avgörs av tillsynsnämnden ska påverkas av detta.”

Gör förändringen att revisorerna slipper något moment i pappersexercisen kring ett tillsynsärende?

”Under de senare åren har vi sett över våra handläggningsformer för att göra dessa mer effektiva. Det händer numera oftare att vi genomför tidiga platsbesök för att genom muntliga frågor till revisorn och en genomgång av dokumentationen på plats få en initialt bättre överblick över vilka frågor som eventuellt måste ställas skriftligen. Vi hämtar även in svar på enklare frågor över telefon eller per e-post i hög utsträckning. Tillsammans med andra förändringar i vårt interna arbetssätt har detta lett till att majoriteten av alla tillsynsärenden avgörs inom sex månader. De nu genomförda förändringarna i tillsynsverksamheten kan förhoppningsvis bidra ytterligare till att förenkla och effektivisera handläggningen av tillsynsärenden, men detta är för tidigt att säga mer konkret.”

Kan utomstående få samma information som tidigare om tillsynsärendena, exempelvis genom att fråga er ”Har ni någon tillsyn på gång när det gäller NN”?

”Ja.”

Fotnot: Förändringen genomförs successivt. Redan öppnade disciplinärenden kommer inte att klassificeras om.

Källa: RI

 

Senaste från Revisionsvärlden