Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration.

Ditt konto

Sök

Här är ägarsiffran byråerna vill mörka

Fyra av åtta byråer ville inte redovisa hur stor andel av aktierna som ägs av kvinnor. Nu kan Revisionsvärlden presentera ägaruppgifterna som byråerna vill mörka.

Nyhet

När tidningen Balans tidigare i våras publicerade sin årliga jämställdhetsundersökning (av branschorganisationen FAR:s största medlemmar) redovisade PwC, Forvis Mazars, KPMG och Grant Thornton hur stor andel av aktierna som ägs av kvinnor. Nu kan Revisionsvärlden presentera siffrorna för ytterligare tre byråer: EY, Deloitte och BDO.

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

I diagrammet ovan har BDO störst skillnad mellan andel kvinnliga delägare och aktier ägda av kvinnor. 

“Detta följer bland annat av att det bland seniora partners finns en högre andel män. Med de senaste årens förändringar kommer även andelen aktier som ägs av kvinnor att öka över tid.”, skriver Alva Erlandsson, marknadskoordinator på BDO.

Alva Erlandsson lyfter även fram att styrelsen är helt jämställd, med lika många kvinnor som män, vilket hon menar ger balans i det strategiska inflytandet. 

Revisionsvärlden fick även ta del av EY:s aktiebok, där det kunde utläsas att byrån har 28 procent kvinnliga delägare, och 24 procent av aktierna ägs av kvinnor. 

“Proportionen mellan ägande och innehav har blivit mer jämställd över tid, och vi förväntar oss att det fortsätter i samma riktning”, säger Victoria Adamczak, pressansvarig på EY Sverige. 

Victoria Adamczak menar att jämställt ägande är ett perspektiv, men säger också att det är viktigt att betrakta det som en del av en större helhet.

“Jämställdhet handlar enligt oss inte bara om ägande utan också om representation, inflytande och möjligheter inom organisationen. Vår svenska styrelse består till 57 procent av kvinnor, våra fyra affärsområden leds av två män och två kvinnor, och övriga chefer på bolaget består till 49 procent av kvinnor. Fyra av sex industriledare är kvinnor, samt uppdragen som VD och styrelseordförande är fördelat 50/50”, säger Victoria Adamczak.

Vidare säger hon att viktiga affärsbeslut nästan aldrig fattas på bolagsstämma, utan i olika ledningsgrupper och i vissa fall av bolagets styrelse där varje representant har en röst. Inte ens gällande förslaget om att knoppa av konsultdelen (Project Everest) ska det ha röstats.

”Vi kom aldrig så långt i den processen att det blev aktuellt med någon form av omröstning i Sverige”, skriver Victoria Adamczak.

Revisionsvärlden har även varit i kontakt med Deloitte, som inte vill dela med sig av några uppgifter om andelen aktier som ägs av kvinnor. Byrån anser inte att det är något bra jämställdhetsmått eftersom byrån tillämpar en röst per partner vid omröstningar. Uppgifterna om Deloitte kommer därför från databasen Eivora.  

Revisionsvärlden har även varit i kontakt med Aspia, som svarat att Aspia är PE-ägt bolag där partners är minoritetsägare med fokus på affär och marknad snarare än traditionellt ägande, vilket gör det svårt att jämföra med partnerstrukturer i traditionella revisionsbyråer. Revisionsvärlden håller med och har tidigare skrivit att styrelsen för ägarbolaget Aspia Group Holding till 100 procent består av män och den egentliga kontrollen ligger hos huvudägaren Vitruvian Partners, ett private equitybolag med solid manlig dominans i partnergruppen.

Ägaruppgifter från tre ytterligare byråer

ByråAktier ägda av mänAktier ägda av kvinnorKvinnliga ägareManliga ägare
EY76%24%28%72%
Deloitte70%30%32%68%
BDO71%29%37%63%
Källa: När det gäller EY och BDO kommer siffrorna från respektive byrå. Gällande Deloitte är siffrorna hämtade från databasen Eivora.

Kommentar: Tre skäl att redovisa kvinnornas aktieinnehav

Senaste från Revisionsvärlden