Fängelse för dansk ex-revisor

För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
I ett uppmärksammat rättsfall dömdes en 76-årig däckföretagare i Danmark härom veckan till sex års fängelse för bedrägeri. Däckföretagares revisor, som fått sparken från Deloitte, fick samtidigt tre års fängelse, rapporterar flera danska medier. Båda domarna har överklagats.
Däckföretagaren Bent A Nielsen startade karriären inom däckförsäljning i danska Viborg. Hans bolagsgrupp Viborg-gruppen växte snabbt och 2002 sålde Nielsen däckföretaget till franska Michelin för 2,2 miljarder danska kronor. Affären blev en riksnyhet och Bent A Nielsen blev en hyllad entreprenör.
Bolaget Genan, vars affärsidé handlar om återvinning av uttjänta bildäck, behöll och utvecklade dock Nielsen. Den första Genanfabriken byggdes 2001 i tyska Oranienburg och fram till 2010 byggdes ytterligare två fabriker i Tyskland samt en i USA.
2014 uppdagades felaktigheter i Genans redovisningar mellan 2008 och 2012 och företaget visade sig stå på konkursens rand. Den statliga pensionsfonden PKA, som flera år tidigare köpt nästan halva aktiekapitalet i Genan, köpte 2015 ut Bent A Nielsen och tog därmed i praktiken över hela företaget och satte det under rekonstruktion.
Nielsen visade sig ha tillskansat sig flera hundra miljoner danska kronor ur Genans kassa. I efterhand har det också kommit fram att Michelin upptäckte en rad brister i Viborg-gruppens redovisning efter att man köpt bolaget av Nielsen.
Medåtalad i rättegången mot Bent A Nielsen fanns även en tidigare revisor från Deloitte. I centrum för åtalet mot revisorn är ett särskilt revisorsintyg som Nielsen använt gentemot banker för att få tillgång till lån. Även om de exakta formuleringarna i revisorsintyget inte är falska, anser rätten att det upprättats i vilseledande syfte.
Det tycks även Deloitte anse. Genanskandalen tycks ha startat med att danska Deloitte blivit kontaktade av en visselblåsare. Revisorn sparkades endast 10 dagar senare. 2015 ingick Deloitte en förlikning med pensionsfonden PKA och fyra banker. Det är inte officiellt hur mycket danska Deloitte betalade i uppgörelsen. Danska Finans har skrivit att kravet var på 540 miljoner danska kronor.