EY pekas ut för Eurovision-tabbe

För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
EY pekas ut som medansvarig för den räknemiss som gjorde att fel poäng delades ut under Eurovision, världens största livesända sångtävling som avgjordes i Tel Aviv i lördags. Efter påtryckningar erkände Eurovision-arrangören EBU, en sammanslutning för public service-bolag, i onsdags att fel poäng delades ut till totalt 20 länder. Detta i direktsändning för över 100 miljoner tittare. Efter att resultaten korrigerats blir Nordmakedonien – inte Sverige – jurygruppernas favorit. Samtidigt slutar svenske John Lundvik och ”Too late for love” på en femteplats istället för sjätteplatsen och knuffar därmed ner Norges Keiino en placering.
I sitt pressmeddelande skyller EBU missen på ”den mänskliga faktorn”, på det tyska bolaget Digame som anlitats för att sköta rösträkningen samt på EY som anlitats för att granska Digames jobb.
“The EBU and its partners digame and Ernst & Young deeply regret that this error was not identified earlier and will review the processes and controls in place to prevent this from happening again”, skriver EBU på sin webbplats.

John Lundvik
Misstaget började med att Vitrysslands jury sparkades inför finalen efter att medlemmarna hade avslöjat hur de hade röstat i sin semifinal. De vitryska poängen ersattes istället av ett så kallat aggregerat resultat, en sammanvägning av andra länders jurypoäng, baserat på länder som traditionellt sett brukar rösta snarlikt med Vitryssland. Det var aggregerat som räknades fel. Enligt Aftonbladet gavs bland annat 12:an till Israels bidrag, en låt som inte fick några andra poäng från jurygrupperna över huvud taget.
Revisionsvärlden har ställt ett antal frågor till EBU, som är baserat i Schweiz. Bland annat vilken av EY:s medlemsbyråer som anlitats, hur länge Digame och EY varit rösträkningspartner och om de får nytt förtroende 2020. Svaret:
“We have nothing further to add on this. Best wishes EBU Communications”.
Revisionsvärlden har tidigare skrivit om hur amerikanska PwC fick förnyat förtroende att hålla i rösträkningen till filmpriset Academy Awards (den med Oscarsstatyetten, ni vet) trots missen 2017 då kuverten blandades ihop och fel film utropades till vinnare i kategorin bästa film.