Gå till innehållet
Gå till startsidan

Affärsnyheter för dig inom redovisning, revision och rådgivning

för att läsa, eller prova fyra veckor gratis prenumeration

Ditt konto

Sök

Ej OK att revidera redovisningsbyrå OCH dess kund

Nyhet

För att läsa vidare behöver du en prenumeration

Läs gratis i fyra veckor

En godkänd revisor som driver egen byrå Mellansverige varnas och bötfälls av Revisorsinspektionen (RI) efter att ett stort antal brister uppdagats i hans arbete i tre aktiebolag. Han har även brustit i sina skyldigheter enligt penningtvättslagen. Ärendet öppnades efter att RI mottagit en rapport från FAR om en utförd kvalitetskontroll som avser revisorn.

I två uppdrag ska revisorn ha äventyrat sitt oberoende, ett träbolag och ett bensinbolag. Bolagens bokföring sköttes av redovisningsbyråer som revisorn själv samtidigt var revisor för.

“Han hade vid den aktuella tidpunkten cirka tio revisionsuppdrag för bolag som anlitade den redovisningsbyrå som hanterade träbolagets redovisning, i dag är det cirka 25 uppdrag. För bensinbolagets redovisningsbyrå var det, och är fortfarande, ungefär fem gemensamma uppdrag”, skriver RI i sitt beslut.

Revisorn har för båda uppdragen sammanfattat sin oberoendeanalys med kommentaren att “vi är oberoende och opartiska” och angivit att det inte föreligger hinder för att acceptera eller fortsätta med uppdragen.

RI gör bedömningen att de aktuella omständigheterna rubbade revisorns opartiskhet och självständighet i hans revisionsuppdrag och att han antingen skulle avsäga sig uppdragen för de berörda redovisningsbyråerna, eller för kundbolagen i fråga.

Revisorn ska även ha brustit i sina skyldigheter enligt penningtvättsregelverket i samtliga bolag som berörs i beslutet, samt även som ställföreträdare för ett revisionsbolag.

Byrån vilken genom revisorn bedriver sin verksamhet hade fram till oktober 2023 inte gjort någon sådan allmän riskbedömning som en verksamhetsutövare är skyldig att göra och dokumentera enligt penningtvättslagen. Även rutiner och riktlinjer avseende byråns åtgärder för kundkännedom, övervakning och rapportering ska ha saknats fram till denna tidpunkt. När dessa väl etablerades var de bristfälliga, menar RI.

Även i de enskilda uppdragen ska revisorn ha brustit på penningtvättsområdet, delvis på grund av systematiska brister som att han inte genomgått någon utbildning som gjort det möjligt för honom att efterfölja regelverket. Därtill ska revisorn ha underlåtit att göra de bedömningar av kundernas riskprofiler som lagen kräver i samtliga bolag.

Vidare har revisorn i samtliga tre aktuella uppdrag försummat att dokumentera väsentliga delar av sin revision. RI beskriver revisorns dokumentation som ostrukturerad och att den saknar referenser till underlag. För viktiga områden, som varulager, kundfordringar och kassahantering i olika bolag, saknas tillräckliga revisionsbevis. Dokumentationen ska ha varit så pass bristfällig att det inte gått att bedöma om revisorns granskningar varit tillräckliga.

RI slår ner på revisorns granskning av väsentliga poster i två av bolagen och i ett av bolagen har han helt underlåtit att granska varulagret.

Vidare ska revisorn ha reviderat två bolag – ett moderbolag och ett dotterbolag – utan att ha varit behörig. Båda bolagen räknades som större bolag och han var därför som ensam (godkänd) revisor inte behörig. I ett av dessa bolag ska han dessutom ha underlåtit att påpeka att årsredovisningen var upprättad enligt ett redovisningsregelverk som företaget inte hade rätt att använda.

Revisorn ska dessutom ha underlåtit att inhämta ett aktuellt uttalande från företagsledningen i ett av bolagen.

RI ser mycket allvarligt på situationen.

“Det som ligger revisorn till last är allvarligt och kan inte föranleda någon lindrigare åtgärd
än varning. Det är fråga om omfattande och systematiska brister som har avsett både hans
revisionsarbete och hans fullgörande av de skyldigheter som han och hans
revisionsföretag har på penningtvättsområdet.”, skriver RI.

Omständigheterna är så pass besvärande att det finns särskilda skäl att förena varningen med en sanktionsavgift, enligt RI. Avgiften bestäms till 80 000 kronor.

Läs hela beslutet Dnr 2023-1044.

Senaste från Revisionsvärlden