Det var under sommaren 2019 som ett köpeavtal för en fastighet i Spanien träffades. Prislappen landade strax över två miljoner euro, motsvarande 21,4 miljoner kronor. Enligt företaget, som bland annat förvaltar fastigheter, skulle den spanska fastigheten hyras ut.
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Köpeavtalet undertecknades dock av bolagets delägare – som också var bröder – personligen. När revisorerna uppmärksammade detta svarade företaget att fastigheten skulle övergå till bolagets ägor. Revisionsteamet, som bestod av en duo från PwC, stämde även av frågan med både revisionsföretagets bolagsrättsjurister och kundens jurist i Spanien.
Dessutom överfördes 2,25 miljoner kronor av totalt 14,2 miljoner kronor till säljarens konto via ena broderns konto. Utgifterna bokfördes till en början som en fordran på delägaren, men senare fördes summan över till kontot för anläggningstillgångar. Att styrelseledamoten gjorde de två första delbetalningarna berodde på att företagets betalningsapplikation först inte kunde göra utlandsbetalningar.
”Applikationen kompletterades senare med denna funktion och de sista två utbetalningarna skedde därför direkt till säljarens bankkonto”, uppger RI i sin granskning.
Revisorernas samlade uppfattning var därför att brödernas privata signatur utgjorde ett sätt för företaget att förvärva fastigheten – och att överföringarna inte bröt mot låneförbudet. Revisorerna godtog därför att beloppet 14,3 miljoner kronor bokfördes under balansräkningsposten Pågående nyanläggningar och förskott på materiella anläggningstillgångar.
Revisionsteamets beslut underkänns nu av RI.
“Avtalet innehöll visserligen en klausul som gav köparna möjlighet att sätta in en juridisk person som köpare, men det förekommer inga uppgifter om att så skedde i anslutning till avtalets tecknande”, uppger RI i sitt beslut som lägger till att revisionsteamet borde ha anmärkt på de förbjudna lånen.
I dag har RI uppgifter om att bolaget träffade ett avtal några månader senare om att företaget skulle bli ägare till hela fastigheten. Men eftersom revisorn inte hade tillgång till denna information under sitt revisionsarbete, väljer RI att inte ta någon hänsyn till detta i sin granskning.
RI ser allvarligt på PwC-revisorerna inte anmärkte på de förbjudna lånen och att de – trots bristen på underlag – fastställde företagets balansräkning. Revisorerna får var sin varning.
Läs hela beslutet om den huvudansvarige revisorn Dnr 2024-372.
Läs hela beslutet om den andra revisorn Dnr 2024-374.