KPMG-rapport kan fälla generalsekreterare

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?
Det internationella demokratiinstitutet Ideas, baserat i Stockholm, skakas av en oberoende granskningsrapport gjord av KPMG. Generalsekreteraren Yves Leterme kan få lämna sin post efter att en rad missförhållanden uppdagats, skriver Sidas tidning OmVärlden.
Ideas internationella styrelse är oenig om hur man ska hantera de allvarliga ledningsproblem som framkommit i KPMG-rapporten, erfar OmVärlden. På ett extrainsatt styrelsemöte nyligen lyckades medlemsländerna inte enas om generalsekreteraren Yves Letermes framtid.
Istället har beslutet skjutits upp. Utrikesdepartementets presstjänst bekräftar i ett mejl till tidningen att ett beslut kommer ”inom kort”:
”Medlemsstatsrådet ska inom kort fatta beslut om att inleda rekryteringen av en ny generalsekreterare eller förlänga mandatet för den nuvarande.”
Enligt OmVärlden råder oenighet bland medlemsstaterna. Vissa vill göra sig av med generalsekreteraren medan andra tycker att han ska stanna.
Sverige, som både är initiativtagare och största bidragsgivare till Idea, hade inför styrelsemötet uttryckt skarp kritik mot ledningen och generalsekreteraren, tillika före detta belgiska premiärministern, Yves Leterme.
”Jag ser enormt stora brister och blir väldigt upprörd av ett ledarskap som fungerar på det här sättet. Det är helt oacceptabelt. En organisation av det här slaget ska inte ledas på det här sättet”, sa statssekreterare Eva Svedling (MP) till OmVärlden.
Sverige var det land som tog initiativ till KPMG-granskningen, som tycks ha bekostats av Idea, efter att ett anonymt brev skickats till medlemsstaterna i slutet av förra året. Sveriges har kritiserat att Idea ersatt generalsekreteraren med biståndsmedel på runt en halv miljon kronor för en upptaxering av hans inkomstskatt i hemlandet Belgien. Trots att KPMG-granskningen kom fram till att Idea agerat formellt rätt, kvarstår Sverige i sin kritik.
Sverige har även reagerat starkt mot att Yves Leterme polisanmälde den visselblåsare som skrivit det anonyma brevet. Revisionsvärlden har tagit del av rapporten, som är på 61 sidor. I den beskrevs Yves Letermes ledarstil som auktoritär och lynnig. Anställda vittnar om en ”utbredd tystnadskultur” och om ”fruktan för repressalier”.