38 trakasserande delägare har sparkats i Storbritannien
För att läsa vidare behöver du en prenumeration
Läs gratis i fyra veckor
Redan prenumerant?

Anna Purchas
I spåren av #MeToo-kampanjen offentliggör brittiska revisionsbyråer hur många delägare som de senaste åren sparkats på grund av att de ägnat sig åt sexuella trakasserier eller annat olämpligt beteende. Det har varit känt att enstaka delägare för de största brittiska revisionsbyråerna tvingats sluta efter sådana anklagelser, bland annat i spåren av #MeToo-kampanjen. Men det är först nu som omfattningen av problemen uppenbaras.
Först ut var Deloitte som uppger att “ca 20 delägare” har slutat under de senaste fyra åren på grund av sexuella trakasserier eller mobbning. Deloitte offentliggör siffran för att “visa transparens och som en markering av att vi inte tolererar den här sortens beteende”, säger en talesperson enligt nyhetssajten Accountancy Age.
Därefter har de andra stora brittiska revisionsbyråerna – en efter en – offentliggjort samma siffra.
KPMG rapporterar att sju delägare tvingas sluta de senaste fyra åren efter “olämpligt beteende”.
“När vi får rapporter om beteende som bryter mot våra riktlinjer sätter vi igång en disciplinär process. Den kan resultera i en rad olika åtgärder, uppsägning en av dem”, säger brittiska KPMG:s HR-chef Anna Purchas till tidningen City A.M.
Brittiska EY och PwC rapporterar båda att fem partner tvingats sluta under fyraårsperioden. På Grant Thornton ska ingen delägare ha slutat av dessa skäl medan BDO rapportera att en delägare slutat efter regelbrott. Sammanlagt handlar det alltså om 38 delägare från fem byråer.
Revisionsvärldens kommentar: De brittiska offentliggörandena visar att frågor om arbetsklimat och trakasserier på arbetsplatsen är levande, ett år efter #MeToo-kampanjens kulmen. Att siffrorna offentliggörs är oväntat, hur det sker visar att frågorna är fortsatt känsliga. Den här gången var det värstingen Deloitte som bedömde att siffran borde ut. Kanske för att skicka signaler inåt i organisationen eller för att man bedömde att den ändå skulle läcka. Deloittes offentliggörande tvingade sedan de brittiska konkurrenterna att visa korten. Det ser illa ut att tiga när andra byråer visar öppenhet.