Ny vd på Mazars

Mikael Fredstrand ersätter Marianne Sandén Ljungberg.

Mikael Fredstrand

Marianne Sandén Ljungberg lämnar vd-posten på Mazars efter 14 år i ledande befattningar, varav nästan tio år som vd. Ny chef från den 1 oktober blir Mikael Fredstrand, partner, auktoriserad revisor och tidigare styrelseledamot. Han har arbetat vid byrån i 32 år.

”Vi hade ett antal interna kandidater men fastnade för Mikael Fredstrand som är marknadsorienterad, har stort kvalitetsfokus och känner företaget väl. Vi diskuterade även om vi skulle söka externa kandidater men släppte det ganska snart”, säger styrelseordförande Bengt Ekenberg till Revisionsvärlden.

Något riktigt generationsskifte innebär vd-bytet inte. Mikael Fredstrand är 58 år, Marianne Sandén Ljungberg är tre år äldre. Ekenberg uppger att Marianne Sandén Ljungberg ville bli avlöst senast nästa år.

”Styrelsen satte igång en rekryteringsprocess och när vi nu hittat en bra kandidat tycker vi att det är lika bra att göra ett snabbt vd-skifte för att inte förlora fart”, säger Bengt Ekenberg.

Bengt Ekenberg

Bengt Ekenberg, Marianne Sandén Ljungberg och en väsentlig del av Mazars verksamhet är baserade i Skåne, medan Mikael Fredstrand arbetar i Stockholm. Enligt Ekenberg har den geografiska hemvisten inte varit viktigt i rekryteringsprocessen.

Under Marianne Sandén Ljungbergs tid har Mazars vuxit från cirka 250 till 300 medarbetare. På senare år har byrån gjort flera förvärv, bland annat Aktiv Ekonomi i Simrishamn, Sydek med kontor i Landskrona och Hörby och halva Acrevi i Göteborg.

Har Mikael Fredstrand ett tillväxtmandat?

”Det är en föränderlig bransch och det är det är inte så lätt att växa. Ska vi göra förvärv ska det ske med kundfokus och god lönsamhet”, säger Bengt Ekenberg.

Han framhäver att den svenska delen av Mazars under Marianne Sandén Ljungberg blivit mer integrerad med det internationella Mazars-nätverket. Hon kvarstår som partner inom Mazars.

Martin Hammarström

[email protected]