Ny kapitalstark ägare i Björn Lundén

”En satsning på tillväxt och ökade marknadsandelar”.

Ulf Svensson

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén tar in PE-bolaget Main Capital som ny delägare. Main Capital är helt inriktad på mjukvarubolag och har kontor i Haag, Düsseldorf och Stockholm. Bolaget förvaltar cirka 1 miljard euro, enligt ett pressmeddelande.

”Med stöd av Main Capital kommer Björn Lundén att fokusera på att ytterligare stärka sin marknadsposition i Sverige genom en kombination av organisk tillväxt samt en buy-and-build-strategi med fokus på att förvärva kompletterande lösningar”, skriver bolaget.

Björn Lundéns tre tidigare ägare Ulf Bokelund Svensson, Henry Arousell och Christer Stenis kvarstår som ägare och ska driva verksamheten vidare.

Till nyhetssajten Breakit uppger Ulf Bokelund Svensson att Main Capital “tar en knapp majoritetsandel och vi i ledningen återinvesterar en stor av pengarna så vi kommer ha ett stort ägande i fortsättningen”.

I år kommer Björn Lundén att omsätta runt 120 miljoner kronor. 85 procent av intäkterna är årligt återkommande.

Inga villkor för affären framgår, men vd Ulf Bokelund Svensson skriver till Revisionsvärlden att Main Capital ”vid varje givet tillfälle” (ett förvärv, ett nytt utvecklingsprojekt osv) kan tillskjuta nya medel. Han tillägger att ”det kommer att märkas i närtid att vi är förberedda för att verkligen tillämpa Buy and build-strategin”.

Björn Lundén-konkurrenten Visma har en lång historik av förvärv och köpte nyligen Visma lönespecialisten Kontek. Även Fortnox har en förvärvsatrategi och köpte tidigare i år tjänsteförmedlingen Offerta för 300 Mkr. Man blev i våras storägare i årsredovisningsprogrammet Agoy, som integrerats i Fortnox som en bokslutsmodul.

“Vi står nu redo att ta nästa steg på vår spännande företagsresa och att kunna göra det med bibehållen självständighet i en allt mer konsoliderad bransch känns särskilt spännande … Det här ger oss möjlighet att tävla om de verkliga topp-positionerna i vår bransch“, skriver Ulf Svensson i pressmeddelandet.

Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag med över 120 anställda. Förutom mjukvara är Björn Lundén ett informationsförlag med onlinetjänster och böcker. Man erbjuder även utbildningstjänster och praktiska verktyg för skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.

Martin Hammarström

[email protected]